Erdogan nije najavio ‘besplatan smještaj’, hadž i druge povlastice za osobe starije od 65 godina

.

Turski predsjednik Erdogan nije nikada proglasio da će vlada Republike Turske za sve građane starije od 65 godina finansirati besplatnu kuću, smještaj, stan, niti zagarantirana sredstva za mjesečno zdravstveno osiguranje do kraja života i odlazak na hadž. 

Izvinjavamo se našim čitaocima na ranijoj vijesti koju smo objavili, a koja je naknadnom provjerom utvrđeno, bila lažna. 

“Što se tiče trenutnog stanja vezanog za navedene segmente socijalne politike u Turskoj, bitno je napomenuti da ne postoji program putem kojeg bi građani stariji od 65 godina dobili besplatan smještaj. No, penzionisani građani imaju prioritet pri aplikaciji za kredite u svrhu kupovine smještaja u projektima za smještaj socijalno ugroženih kategorija.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, Turska je 2003. godine uvela sistem univerzalne zdravstvene zaštite te je 2010. godine 75.2 % totalnih medicinskih troškova bilo pokriveno iz javnog fonda sredstava. 

Ne postoje informacije o državnom finansiranju odlazaka na hadž, te se može zaključiti da ovakvi programi pod okriljem države ne postoje u Turskoj”- objavili su u analizi koju je uradio portal Raskrinkavanje.ba. 

https://raskrinkavanje.ba/analiza/erdogan-nije-najavio-dodjeljivanje-besplatne-kuce-i-drugih-povlastica-za-gradane-starije-od-65-godina?fbclid=IwAR1UH8qWbKG8yAHvh7fG072UGtPmdArXbmkxfRCHWapeQfrXRLYeBlv0kiQ