Povodom 60. godišnjice napada na Pearl Harbor "Reuters" objavio seriju fotografija

Home

Povodom 60. godišnjice napada na Pearl Harbor "Reuters" objavio seriju fotografija


Japanski zračni napad na Pearl Harbor, gdje se na sidrištu nalazio veći dio ukupne američke pacifičke flote, počeo je 7. decembra 1941. u 7,50 sati.

Taj napad smatra se povodom za ulazak u rat Sjedinjenih Američkih Država, koje su do tada u sukobu bile neutralne.

Ovaj iznenadni napad, koji je uslijedio bez prethodne objave rata, uništio je veliki dio američke borbene flote što je Japancima omogućilo višemjesečnu potpunu prevlast na Pacifiku. Tako je počeo rata na Pacifiku, kao jednim dijelom Drugog svjetskog rata.

Istovremeno s ovim napadom, Japanci su otpočeli ofanzivu protiv britanskih i nizozemskih kolonija u Jugoistočnoj Aziji, čime se Drugi svjetski rat doista pretvorio u rat globalnih razmjera.

Pored toga, napad na Pearl Harbor često se smatra i prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili bojne brodove kao dominirajući element bitke.

Bazu je tada napalo 353 japanskih aviona, bombardera i podmornica, koji su napadali u dva vala, lansirani sa šest nosača aviona.

Uništeno je 188 američkih aviona, a svih osam borbenih brodova je potopljeno; 2.402 Amerikanca su ubijena i 1.282 je ranjeno.

Povodom 60. godišnjice ovog događaja Reuters je objavio seriju fotografija...

 

 


Objavio: Tue, 06/12/2011 - 16:17

Facebook komentari

Back to top