Požar u Jablanici i dalje aktivan, jak vjetar otežava gašenje! (VIDEO)

Home

Požar u Jablanici i dalje aktivan, jak vjetar otežava gašenje! (VIDEO)

Požar na području općine Jablanica, na obroncima Čvrsnice, i dalje je aktivan, dok vremenski uvjeti, prije svega jaki naleti vjetra, znatno utječu na njegovo brzo širenje.

Prema posljednjim informacijama, kako doznaje Fena, najniža tačka požarišta nalazi se oko 50 metara od samog regionalnog puta Jablanica-Posušje. Na tome mjestu trenutno se nalazi Profesionalna vatrogasna jedinica Civilne zaštite općine Jablanica, kako bi pratili situaciju te reagovali u slučaju daljnjeg širenja požara prema regionalnom putu.

Kontaktirali smo Alena Alikadića, stručnog saradnika za mjere zaštite i spašavanja, koji nam je rekao da sve zavisi od vremenskih uslova, odnosno od vjetra i sunca.

"Helikopter djeluje od ranih jutarnjih sati. Ujutro je situacija bolja ali oko 11 stanje se opet pogrša zbog sunca i vjetra. Na četiri lokacije unutar jednog kilometra su požarne linije. Kada vjetra ne bi bilo, helikopter bi mogao nešto uraditi" ,kazao je Alikadić.

U ranim jutarnjim satima djelovao je i helikopter Oružanih snaga BiH. Tom prilikom izbačeno je 5 jedara, no stanje na požarištu je i dalje nepromijenjeno. Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač kazala je da će helikopter Oružanih snaga BiH poletjeti oko 13.00 sati kako bi nastavio gasiti požar na planini Čvrsnici kod Jablanice.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavito: Čet, 07/13/2017 - 13:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top