Predložen pritvor za uhapšene na području Bihaća

U nastavku međunarodnih policijskih akcija naziva “Taurus” i “Ox” policijski službenici Granične policije BiH, na graničnim prijelazima, otkrili su i uhapsili još dvojicu osumnjičenih koji se terete da su kao organizatori, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

Također, postupajući tužitelj danas će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih, koji su lišeni slobode u okviru jučerašnjih aktivnosti u međunarodnim operacijama usmjerenim na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba.

Osobe za koje je predložen pritvor, uglavnom borave u pograničnom području BiH, na području USK, u blizini granice sa Hrvatskom, a istragom je utvrđeno da su više puta ilegalno prelazili granicu prilikom izvršenja kaznenih djela.

Pritvor se predlaže zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.

Izvor: