24 Aug

Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala muftiju Aziza ef. Hasanovića (FOTO)

Danas, 24 kolovoza 2017., bilježi se kao još jedan čaroban dan za muslimane u Hrvatskoj, još jedan lijep dan za našu Islamsku zajednicu, još jedan radostan dan u našem Mešihatu i još jedan suncem okupan dan u životu našega muftije, akademika dr. sc. Aziza ef. Hasanovića! 

Naime, danas je Muftiju odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske vrlo visokim odlikovanjem, Redom Ante Starčevića, odlikovanjem koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene Hrvatske države.

Čestitam Muftiji na ovome priznanju i radujem se jednako kao što se raduje i on, kao što se raduju o svi pripadnici naše Islamske zajednice, kao što se, vjerujem, raduje i svaki musliman na ovome dunjaluku.

Posebno sam ponosan što je Predsjednica Hrvatske uručila Muftiji odlikovanje u Predsjedničkim dvorima. neposredno prije njegova odlaska na hadž, neposredno prije Hadži-bajrama kojega ćemo dobrotom i kurbanima proslaviti 1. rujna. (Kemal Mujičić)

odlikovanje

„Kada smo prošle godine svečano i dostojanstveno obilježili stotu obljetnicu pravnog i institucionalnog priznanja islamske zajednice u Hrvatskoj, podsjetili smo se važnosti tog događaja za vjerski, politički i ukupni društveni život naše Hrvatske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila kako su hrvatski građani muslimanske vjeroispovijesti ravnopravno uključeni u sva područja društvenog života.

„To potvrđuje i Centar za certificiranje halal-kvalitete, koji čini važan segment hrvatskog izvoznog gospodarstva, čime je islamska zajednica u Hrvatskoj pridonijela lakšem pristupu Hrvatske novim tržištima i boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe, kazala je hrvatska Predsjednica.

„Uvjerena sam kako s pravom ističemo hrvatsko iskustvo zajedničkog života kršćanske većine i muslimanske manjine, kao primjer uspješnog uspostavljanja međuvjerskog dijaloga, u čemu je osobito važna uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj“, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da se taj model uz poštivanje kulturne i političke specifičnosti svake pojedine zemlje može primijeniti svuda, neovisno o tome je li riječ o zemlji kršćanske ili muslimanske većine.

Predsjednica Republike je iskoristila prigodu te uputila efendiji Hasanoviću, njegovoj obitelji, vjerskim službenicima i svim hrvatskim državljanima i državljankama islamske vjeroispovijesti čestitku za skori blagdan Kurban-bajrama.

odlikovanjeodlikovanje

Evo što je Muftija rekao na dodjeli odlikovanja:

„Cijenjena predsjednice Republike Hrvatske gospođo Kolinda Grabar Kitarović, cijenjeni članovi Povjerenstva za dodjelu odlikovanja i priznanja, cijenjeni predsjedniče Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj i najbliži suradnici te svi prisutni…, prije svega dozvolite mi da uputim iskrenu zahvalu Vama cijenjena predsjednice Republike Hrvatske gospođo Kolinda Grabar Kitarović, kao i zahvalu uvaženim članovima Povjerenstva za dodjelu priznanja i odlikovanja, zbog ukazane časti dodjelom ovog, za mene i Zajednicu, velikog priznanja i odlikovanja. Iako je naslovljeno na moju malenkost, odlikovanje je naše zajedničko postignuće jer je rezultat našeg zajedničkog truda, zalaganja i suradnje.

Stoga sam posebno zahvalan imamima, muallimama te cjelokupnom osoblju Islamske zajednice u Hrvatskoj, članovima Mešihata i Sabora, izvršnim odborima medžlisa i članovima naše zajednice koji se neumorno daju za izgradnju naše zajednice i društva. Zahvalan sam i predsjednici Republike gospođi Grabar Kitarović, ali i Državi u cjelini jer na svim razinama nailazimo na prijatelje i iskrene suradnike u izgradnji našega društva.

Posebno sam sretan jer ovo nije prvo odlikovanje koje je jedan muftija u Republici Hrvatskoj dobio budući da je i moj prethodnik muftija Ševko ef. Omerbašić također odlikovan. 

Ova odlikovanja predstavljaju za nas i Islamsku zajednicu u Hrvatskoj kontinuitet priznanja za dobro koje činimo, izraz velike časti i ponosa za današnju generaciju, ali isto tako i obavezu, kako nama tako i onima koji će doći poslije nas da čuvaju i izgrađuju, zajednicu, društvo i domovinu.

To će biti u stanju samo ako budu ispravno razumijevali svoju vjeru. Naša povijest govori da su muslimani uvijek gradili i branili ovu zemlju posebice u Domovinskom ratu kada je preko 1100 muslimana utkalo svoje živote u neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske.

Zato ćemo nastaviti neumorno raditi kako bismo i dalje davali svoj doprinos miru, stabilnosti, međusobnom uvažavanju i poštivanju, a što su prepoznali mnogi i u inozemstvu. 

Vjera je bila, jest, ali i mora ostati pokretač za činjenje dobra, pogotovo prema drugomu, u potpunosti poštujući različitosti i uvažavajući ih.

Jer na koncu Bog nas uči, da je htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Zato mi nismo i ne možemo biti isključivi, a to je ono što je temeljni sastojak za integraciju i što je posljedično omogućilo da djelujemo na pozitivan način, a što je prepoznato i ovim odlikovanjem.

Zahvalan sam i predstavnicima svih vjerskih zajednica koji su svojim zalaganjem ugradili sebe u međureligijski mozaik jedinstven u Europi i svijetu.

Uz želju da naš motiv uvijek bude činjenje dobra prema drugomu, a da poštivanje i međusobno uvažavanje ostanu zauvijek naša odlika i da se nikada ne umorimo u zalaganju da ono što je dobro pobjeđuje kako bi mir, stabilnost i zajedništvo donijeli najljepše plodove, iskreno se zahvaljujem na dodijeljenom odlikovanju!“ 

odlikovanje

 

 

(Izvor: Ured predsjednice)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top