Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala muftiju Aziza ef. Hasanovića (FOTO)

Home

Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala muftiju Aziza ef. Hasanovića (FOTO)

Danas, 24 kolovoza 2017., bilježi se kao još jedan čaroban dan za muslimane u Hrvatskoj, još jedan lijep dan za našu Islamsku zajednicu, još jedan radostan dan u našem Mešihatu i još jedan suncem okupan dan u životu našega muftije, akademika dr. sc. Aziza ef. Hasanovića! 

Naime, danas je Muftiju odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske vrlo visokim odlikovanjem, Redom Ante Starčevića, odlikovanjem koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene Hrvatske države.

Čestitam Muftiji na ovome priznanju i radujem se jednako kao što se raduje i on, kao što se raduju o svi pripadnici naše Islamske zajednice, kao što se, vjerujem, raduje i svaki musliman na ovome dunjaluku.

Posebno sam ponosan što je Predsjednica Hrvatske uručila Muftiji odlikovanje u Predsjedničkim dvorima. neposredno prije njegova odlaska na hadž, neposredno prije Hadži-bajrama kojega ćemo dobrotom i kurbanima proslaviti 1. rujna. (Kemal Mujičić)

odlikovanje

„Kada smo prošle godine svečano i dostojanstveno obilježili stotu obljetnicu pravnog i institucionalnog priznanja islamske zajednice u Hrvatskoj, podsjetili smo se važnosti tog događaja za vjerski, politički i ukupni društveni život naše Hrvatske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila kako su hrvatski građani muslimanske vjeroispovijesti ravnopravno uključeni u sva područja društvenog života.

„To potvrđuje i Centar za certificiranje halal-kvalitete, koji čini važan segment hrvatskog izvoznog gospodarstva, čime je islamska zajednica u Hrvatskoj pridonijela lakšem pristupu Hrvatske novim tržištima i boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe, kazala je hrvatska Predsjednica.

„Uvjerena sam kako s pravom ističemo hrvatsko iskustvo zajedničkog života kršćanske većine i muslimanske manjine, kao primjer uspješnog uspostavljanja međuvjerskog dijaloga, u čemu je osobito važna uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj“, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da se taj model uz poštivanje kulturne i političke specifičnosti svake pojedine zemlje može primijeniti svuda, neovisno o tome je li riječ o zemlji kršćanske ili muslimanske većine.

Predsjednica Republike je iskoristila prigodu te uputila efendiji Hasanoviću, njegovoj obitelji, vjerskim službenicima i svim hrvatskim državljanima i državljankama islamske vjeroispovijesti čestitku za skori blagdan Kurban-bajrama.

odlikovanjeodlikovanje

Evo što je Muftija rekao na dodjeli odlikovanja:

„Cijenjena predsjednice Republike Hrvatske gospođo Kolinda Grabar Kitarović, cijenjeni članovi Povjerenstva za dodjelu odlikovanja i priznanja, cijenjeni predsjedniče Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj i najbliži suradnici te svi prisutni…, prije svega dozvolite mi da uputim iskrenu zahvalu Vama cijenjena predsjednice Republike Hrvatske gospođo Kolinda Grabar Kitarović, kao i zahvalu uvaženim članovima Povjerenstva za dodjelu priznanja i odlikovanja, zbog ukazane časti dodjelom ovog, za mene i Zajednicu, velikog priznanja i odlikovanja. Iako je naslovljeno na moju malenkost, odlikovanje je naše zajedničko postignuće jer je rezultat našeg zajedničkog truda, zalaganja i suradnje.

Stoga sam posebno zahvalan imamima, muallimama te cjelokupnom osoblju Islamske zajednice u Hrvatskoj, članovima Mešihata i Sabora, izvršnim odborima medžlisa i članovima naše zajednice koji se neumorno daju za izgradnju naše zajednice i društva. Zahvalan sam i predsjednici Republike gospođi Grabar Kitarović, ali i Državi u cjelini jer na svim razinama nailazimo na prijatelje i iskrene suradnike u izgradnji našega društva.

Posebno sam sretan jer ovo nije prvo odlikovanje koje je jedan muftija u Republici Hrvatskoj dobio budući da je i moj prethodnik muftija Ševko ef. Omerbašić također odlikovan. 

Ova odlikovanja predstavljaju za nas i Islamsku zajednicu u Hrvatskoj kontinuitet priznanja za dobro koje činimo, izraz velike časti i ponosa za današnju generaciju, ali isto tako i obavezu, kako nama tako i onima koji će doći poslije nas da čuvaju i izgrađuju, zajednicu, društvo i domovinu.

To će biti u stanju samo ako budu ispravno razumijevali svoju vjeru. Naša povijest govori da su muslimani uvijek gradili i branili ovu zemlju posebice u Domovinskom ratu kada je preko 1100 muslimana utkalo svoje živote u neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske.

Zato ćemo nastaviti neumorno raditi kako bismo i dalje davali svoj doprinos miru, stabilnosti, međusobnom uvažavanju i poštivanju, a što su prepoznali mnogi i u inozemstvu. 

Vjera je bila, jest, ali i mora ostati pokretač za činjenje dobra, pogotovo prema drugomu, u potpunosti poštujući različitosti i uvažavajući ih.

Jer na koncu Bog nas uči, da je htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Zato mi nismo i ne možemo biti isključivi, a to je ono što je temeljni sastojak za integraciju i što je posljedično omogućilo da djelujemo na pozitivan način, a što je prepoznato i ovim odlikovanjem.

Zahvalan sam i predstavnicima svih vjerskih zajednica koji su svojim zalaganjem ugradili sebe u međureligijski mozaik jedinstven u Europi i svijetu.

Uz želju da naš motiv uvijek bude činjenje dobra prema drugomu, a da poštivanje i međusobno uvažavanje ostanu zauvijek naša odlika i da se nikada ne umorimo u zalaganju da ono što je dobro pobjeđuje kako bi mir, stabilnost i zajedništvo donijeli najljepše plodove, iskreno se zahvaljujem na dodijeljenom odlikovanju!“ 

odlikovanje

 

 

(Izvor: Ured predsjednice)

Objavljeno: Čet, 24/08/2017 - 19:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top