Predsjedništvo SDP BiH: Koalicija Bakira i Sebije Izetbegović je najpogubnija politička pojava u BiH

Home

Predsjedništvo SDP BiH: Koalicija Bakira i Sebije Izetbegović je najpogubnija politička pojava u BiH


Članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH su uoči današnje sjednice minutom šutnje odali počast nedavno preminulom potpredsjedniku SDP-a Goranu Ljubojeviću, čovjeku koji utkao veliki dio sebe u rad i promociju partije.

Na sjednici je aktuelna politička situacija u državi ocijenjena katastrofalnom, pogotovo zbog činjenice da ne postoji parlamentarna većina na državnom nivou, što je dovelo do obustave mnogih državnih procesa od kojih direktno zavisi boljitak građana. Više nije poznato ko čini vlast na državnom nivou, a ko na nivou entiteta. Dok Narodna skupština RS ne podržava odluke SNSD-ove entitetske Vlade, na državnom nivou „vladajući“ Savez za promjene glasa protiv uvećanja akciza koje podržava „opozicioni“ SNSD.

Ništa bolja situacija nije ni na federalnom nivou, pa su na jučerašnjoj sjednici Parlamenta FBiH zastupnici SDP-a i Demokratske fronte, potpuno opravdano, tražili izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH i premijeru Fadilu Novaliću. Predsjedništvo SDP BiH očekuje od zastupnika, koji su već iskazali nepovjerenje Vladi FBiH time što nisu usvojili izvještaj o radu i izvještaj o izvršenju budžeta Vlade, da ostanu dosljednji i pri izglasavanju smjene nesposobne Vlade.

Sa sjednice je upućen poziv akademskoj i stručnoj zajednici, građanima i zastupnicima u Skupštini KS da zajedno osujete novi pokušaj porodice Izetbegović da, nakon UKCS-a, ovlada i ostalim medicinskim ustanovama u Kantonu Sarajevo, prvenstveno, Medicinskim fakultetom. Nakon izglasavanja pogubnog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, kojim se škole stavljaju pod punu političku kontrolu, te se omogućava formiranje nezavisnih škola stranih država, očito je da je tekst Zakona o visokom obrazovanju posljednja karika koja će spojiti lanac urušavanja javnih institucija i apsolutne političke kontrole nad ukupnim obrazovnim i zdravstvenim sistemom.

Predsjedništvo SDP BiH poziva sve političke subjekte, koji uviđaju činjenicu da politička koalicija Bakira i Sebije Izetbegović, predstavlja najpogubniju političku pojavu u savremenoj BiH da ne podrže izglasavanje novog Zakona o visokom obrazovanju za potrebe spomenute porodične koalicije.

Predsjedništvo BiH

Tagovi
Objavio: Čet, 18/05/2017 - 16:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top