Predstavljen Nacrt revidirane Strategije razvoja Grada Cazina

Home

Predstavljen Nacrt revidirane Strategije razvoja Grada Cazina


Služba za upravljanje razvojem Grada Cazina predstavila je članovima Partnerske grupe Nacrt revidirane Strategije razvoja Grada Cazina za period od 2017. do 2020. godine.

Partnersku grupu čine predstavnici organa uprave, javnih preduzeće i ustanova, mjesnih zajednica, poslovnog i nevladinog sektora i zadatak ovog tijela je osigurati učešće i doprinos socio-ekonomskih aktera (predstavnika javnog i privatnog sektora kao i predstavnika civilnog društva) u procesu planiranja, a predstavlja i osnov za komunikaciju između gradske uprave i građana.

Strategija razvoja Općine Cazin za period od 2011. do 2020. godine, kao ključni strateško-planski dokument koji potiče rast i razvoj zajednice, je izrađena od strane Općinskog razvojnog tima u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji je zajednički projekat švicarske vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Strategija je usvojena od strane Općinskog vijeća 2012. godine, a istom je predviđeno da se nakon 5 godina implementacije provede ocjenjivanje i ažuriranje Strategije, a kompletno nakon 10 godina.

Tokom 2016. godine izvršena je nezavisna srednjoročna evaluacija Strategije čiji rezultati su predstavljali ulazne informacije neophodne za provođenje kvalitetne revizije Strategije razvoja.

predstavljanje

Prema revidiranoj Strategiji razvoja, Grad Cazin ima slijedeću viziju: Cazin je otvorena, poduzetna lokalna zajednica, orijentisana prema EU integracijama, koja na optimalan način spaja obilježja tradicije i savremenih mogućnosti, uvažavajući principe održivog razvoja, unaprijeđenja kvaliteta života i socijalne uključenosti svih građana.

Prema nacrtu Strategije, Grad Cazin ima 3 strateška cilja:

1. Razvijena privreda i poljoprivreda,

2. Poboljšan kvalitet života u gradu i na selu,

3. Očuvane prirodne i kulturno-historijske vrijednosti.

Ovi ciljevi se dalje razrađuju kroz 11 sektorskih ciljeva za tri sektora razvoja: ekonomski sektor, društveni sektor i sektor zaštite životne sredine. Za implementaciju Strategije predviđena su 33 različite strateške intervencije u vidu projekata i mjera ukupne vrijednosti 33.272.213 KM od čega se u budžetu Grada planira osigurati 4.117.750 KM, a ostatak od 29.154.463 KM iz eksternih izvora kroz različite grantove i aplikacije.

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 25/09/2017 - 15:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top