Preminula četrnaestogodišnja djevojčica: Prekinuta nastava u školi

Četrnaestogodišnja Slađana Nikolić iz Grabovačke Rijeke kod Bratunca preminula je u četvrtak uvečer u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli od posljedica meningokokne sepse.

Direktor bratunačkog Doma zdravlja Milijan Vujić rekao je da je djevojčica u veoma teškom stanju i bez svijesti dovezena u tu zdravstvenu ustanovu i potom hitno upućena u Opštu bolnicu u Zvorniku, a odatle u Tuzlu, piše Glas Srpske.

“S obzirom na to da se radi o oboljenju koje je infektivno i opasno za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa djevojčicom, kontaktirali smo sa epidemiologom, Regionalnim epidemiološkim zavodom i Dječijim odjeljenjem u zvorničkoj bolnici, a nakon toga sproveli neophodne mjere zaštite djece i drugih osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa djevojčicom. U okviru tih mjera pregledano je oko 60 ljudi. Poslali smo ljekarsku ekipu i u kuću preminule djevojčice, a druga ekipa je na usluzi ostalima koji su bili u direktnom kontaktu s njom”, rekao je Vujić.

On je pozvao roditelje da prate zdravstveno stanje djece koja su bila u kontaktu sa preminulom djevojčicom i da se obavezno jave u Dom zdravlja ako primijete da dijete ima povišenu temperaturu ili druge simptome bolesti.

Slađana Nikolić bila je učenica devetog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu u kojoj je u petak prekinuta nastava. Direktor škole Andrija Mlađenović kaže da su svi učenici vraćeni kućama i da je djeci koja su bila u kontaktu sa djevojčicom savjetovano da se obrate porodičnim ljekarima.

“Obavljena je dezinfekcija prostorija škole. Pratićemo situaciju i ako sve bude u redu, nastavićemo sa radom u ponedjeljak”, rekao je Mlađenović.

Meningokokna sepsa uzrokovana je bakterijom koja ulazi u krv i izaziva snažnu upalnu reakciju, a prenosi se kapljičnim putem. Pedijatar Branislav Lolić kaže da nema mjesta panici iako je riječ o teškom oboljenju.

“Meningokokna sepsa rjeđe se javlja od meningitisa i postoji razlika između ta dva oboljenja. Meningitis je samo upala moždanih ovojnica, dok se meningokokna sepsa širi po cijelom organizmu i riječ je o mnogo težem oboljenju. Meningokoknu sepsu nije lako otkriti jer počinje opštim simptomima poput glavobolje, temperature i zapušenog nosa. Tek kada se javi uporno povraćanje i glavobolja, onda se sumnja na meningitis, a da se to desi treba da prođu tri ili četiri dana”, kazao je Lolić i dodao da su ovom oboljenju najviše izložene osobe koje imaju oslabljen imuni sistem.

Savjet ljekara je pranje ruku i obraćanje pažnje na higijenu, provjetravanje prostorija i fizička aktivnost.

“Roditelji čim primijete da dijete ima respiratornu infekciju sa povišenom temperaturom, ne treba da ga šalju u vrtić ili školu”, kazao je Lolić.

Meningokokna sepsa

Prenos

– kapljičnim putem, odnosno kihanjem, kašljanjem, direktnim dodirom sline zaražene osobe

– nije moguća zaraza udisanjem vazduha

– za prenos bakterije uglavnom potreban duži kontakt sa oboljelim

Simptomi

– visoka tjelesna temperatura,

– umor

– hladni dlanovi i stopala

– povraćanje

– dijareja

– bol u mišićima, zglobovima, prsima i stomaku

– u kasnijim fazama bolesti javlja se i tamnoljubičasti osip (tačkasta krvarenja)