Preminuo Harold Braun, bivši ministar odbrane SAD

Harold Braun (Brown), bivši ministar odbrane SAD, koji je služio za vrijeme mandata predsjednika Džimija Kartera (Jimmy Carter), preminuo je u 91. godini, saopćeno je iz analitičkog centra u kojem je radio, prenosi "The Washington Post".

Po obrazovanju doktor fizike, Braun je dio svog života proveo razvijajući, dizajnirajući i istražujući nuklearno naoružanje, a potom se zalagao za kontrolu takvog naoružanja.

Radio je i vodio Nacionalnu labaratoriju "Lawrence Livermore" u Kaliforniji. Sa svojim mentorom fizičarem Edvardom Telerom koji je poznat kao "otac" hidrogenske bombe, radio je na razvoj sistema, što ga je učinilo centralnom figurom u američkom odbrambenom sistemu tokom Hladnog rata.

Šef Pentagona postao je 1977. godine i iz njega je otišao 1981. duboko razočaran što nije mogao uvjeriti američki Senat da podupre ugovor o ograničenju nuklearnog naoružanja postignut sa Sovjetskim Savezom 1979. godine pod nazivom SALT II.

Kao ministar odbrane sudjelovao je i u planiranju akcije spašavanja američkih talaca u Iranu, koja je završila smrću osam pripadnika američkih službi u aprilu 1980. godine.

- Preminuo je u svom domu u Kaliforniji od raka pankreasa - izjavila je njegova kćerka Debora Braun (Deborah Brown).