Prigodnim aktivnostima obilježena 31. godišnjica od pogibije heroja Saliha Dizdarića i saboraca

c

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja grada Bihaća polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i posjetom članovima porodica poginulih i šehidskoj spomen-sobi, danas je otpočelo dvodnevno obilježavanje 31. godišnjice od pogibije šehida, kapetana Saliha Dizdarića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i „Ordena zlatnoga grba s mačevima“ te njegovih saboraca Fahrudina Mehtića, Amira Redžića i Mustafe Zulića…

Iako su prošle tri decenije, još uvijek su svježa sjećanja na herojsku pogibiju kapetana Saliha Dizdarića i trojice njegovih saboraca, Fahrudina Mehtića, Amira Redžića i Mustafe Zulića, koji su 20. marta ratne 1993. godine za slobodu svoje domovine hrabro položili svoj život.

Za članove njihovih porodica koje su danas posjetili članovi delegacije Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja grada Bihaća, mjesnih zajednica Čekrlije, Mali Lug i Ružica, te saborci, bio je to veliki udarac i najtužniji dan u životu, ali ispunjen ponosom na ove heroje. Kako nam je kazao Mevlis, Salihov brat vijest o bratovoj pogibiji bila je teška i bolna, ali Bihać i BiH su se odbranili od agresora. Nadam se da to neće biti uzaludno, poručio je Salihov brat Mevlis.

Bili su to neopisivo hrabri i dobri, pošteni i vrijedni ljudi koji su svoj život žrtvovali za našu današnjicu i svjetliju budućnost. Odavanje počasti Salihu Dizdariću i njegovim saborcima otpočelo je polaganjem cvijeća na spomen-ploču u krugu nekadašnje „Žitoprerade“ u kojoj je bila Komanda 1. brdske čete trećeg bataljona 502. Viteške birigade, a nastavljeno posjetom šehidskoj spomen-sobi u Domu MZ Ružica i polaganjem cvijeća na ovdašnjem spomen-obilježju i učenjem fatihe.

Ministar za pitanja boraca i RVI USK-a Almir Tutić podsjeća kako Udruženje nosioca najvećih ratnih priznanja i odlikovanja pod pokroviteljstvom Ministarstva posebno obilježava ovaj datum. Smatramo da su obilježavanja ovih datuma od iznimne važnosti, kako za državu BiH tako i za njezinu opstojnost jer onaj ko ne zna šta mu se dešavalo u bliskoj prošlosti, sigurno neće imati kvalitetnu budućnost, kazao je ministar ovom prigodom.

Dodaje da će resorno ministarstvo i u narednom periodu uložiti maksimalan trud kako bi svi značajni datumi i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata bili dostojno obilježeni.

Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja grada Bihaća sačinilo je dvodnevni program obilježavanja ove godišnjice. Mirsad Litrić predsjednik ovog Udruženja kaže da je značajan ovaj datum obilježavanja, kako za njih nekadašnje borce, još više za buduće generacije koje trebaju čuvati uspomene na heroje odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH, kao što je to Salih i njegovi saborci.

Obilježavanje 31. godišnjice pogibije kapetana Saliha Dizdarića i njegovih saboraca Fahrudina Mehtića, Amira Redžića i Mustafe Zulića, bit će nastavljeno sutra prikazivanjem filma o Salihovom liku i djelu ali i o njegovim ratnim drugovima i četi čiji su bili pripadnici.

Na šehidskom obilježju na Vinici učenici i članovi delegacije Vlade USK-a, Grada Bihaća i Udruženja položit će cvijeće i proučiti fatihu, a potom upriličen Marš učenika od šehidskog obiljžja Vinica prema mjestu pogibije u rejonu Orljanske glavice i pritočkoga Grabeža.

Na mjestu pogibije bit će održan sat historije a na mezaru Saliha Dizdarića na Vinici delegacije će polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odati počast ovom heroju, te posjetiti njegovu porodicu.