PRIRODA I ZDRAVLJE: Šta je to misvak?

Mnogi su čuli za pojam misvak, a i dalje ne znaju šta je to. Misvak (ili sevak, sivak) jeste drvo koje Arapi od drevnih vremena koriste za čišćenje zuba, a u novije vreme preporučuje ga i Svjetska zdravstvena organizacija ( World Health Organization ). 

Misvak je grančica veličine grafitne olovke, potpuno je prirodna i adekvatno služi za održavanje oralne higijene na način što se nježno gricka i koristi za četkanje zuba i desni. Međutim, misvak je i više od obične četkice za zube. Misvak u sebi sadrži mnogo efiksnije dejstvo od vodice za usta, paste za zube, konca za zube, itd….Za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube. Najbolje je da ga koristite neposredno nakon obroka ili kafe… Korištenje misvaka je lako, cijena mu je pristupačna, koristi su nemjerive, a za korištenje misvaka imate i nagradu jer je sunnet Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem…

 Misvak se dobija iz drveta žbuna Salvadora persica, koji je također poznat pod imenom “grm četkica za zube”.

Svojstva i dejstva misvaka

Veliki broj istraživača na polju zdravlja su dokazali da misvak ima antimikrobsko dejstvo. Dokazano je i to da su njegove kemijske komponente savršenog sklada te da imaju efikasno dejstvo za održavanje oralnog zdravlja. Silika koja se nalazi u misvaku igra ulogu abrazivnog sredstva, koje sa zuba uklanja mrlje. Tanini koji se nalaze u misvaku igraju ulogu sredstva za zatvaranje pora te stoga umanjuje gingivitis. Kalcijum koji se taloži u pljuvački nakon upotrebe misvaka pomaže remineralizaciji zubnog emajla, i održava zube jakim. Smola koja se nalazi u površinskom sloju emajla štiti zube od dalje štete mikroba. Mnogo drugih dejstava na općenito oralno zdravlje se krije u misvaku, a sve to skupa osigurava i normalan i zdrav zadah.

Prednosti korištenja misvaka i paste za zube od misvaka:
– otklanja neugodan zadah i poboljšava osjetila za okus
– poboljšava pamćenje
– otklanja kamenac
– misvak u ustima stvara miris
– jača desni
– sprječava nastanak i širenje karijesa
– misvak je lijek za glavobolju
– pomaže pri eliminisanju bolova u zubima
– pomaže zubima da se sjaje
– otklanja žutilo sa zuba
– pojačava vid
– misvak je koristan za zdravlje cijeloga tijela
– pomaže pri probavnom procesu
– pročišćava glas
– olakšava apetit

Misvak u islamu

 Nema sumnje zašto je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, naglasio da je misvak nešto što bi bio naredio vjernicima da koristi prije svakog namaza da nije smatrao da će time opteretiti vjernike. Ebu Hurejra prenosi da je Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da se ne bojim da ću otežati svome ummetu, naredio bih im (da koriste) misvak prije svakog namaza.” (Buharija)

 „Misvak je čistilo za usta i sa njim se postiže zadovoljstvo Gospodara! “ (Buharija i drugi)

Ovo je dokaz da je misvak dozvoljen za upotrebu u prilikama kada osjećate da vam je zadah neugodan a posebice prilikom posta. Ukratko, upotreba misvaka se preporučuje prije namaza i nakon buđenja. Upotreba misvaka je uveliko dokumentovana u mnogim djelima islamske literature, kao i u modernim naučnim studijama. Iznad svega, trebamo uzeti u obzir da je ovo Sunnet Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te da i za upotrebu misvaka imamo nagradu za slijeđenje istog.

Kako koristiti misvak

Korištenje misvaka je vrlo jednostavno, u pet koraka je prikazano kako.

  • Nožem odsjeći odprilike 1 cm vrha misvaka.
  • Grickati misvak polagano zubima dok se ne naprave dlačice.
  • Ako je misvak suh i ne vidite da ima vlage u njemu, ostavite ga u čaši vode odprilike 8 sati.
  • Misvakom masirati desni i četkati zube baš kao i sa zubnom četkicom.
  • Odsjeći vrh misvaka s dlačicama svaka 3-5 dana i ponoviti tačku 2

Jedan od glavnih razloga korištenja misvaka je što je vrlo zgodno. Za njegovu upotrebu vam nije neophodna voda niti pasta za zube. Najbolje je da ga koristite neposredno nakon obroka ili kafe. Budući da je nauka dokazala za mnoge štetne sastojke u raznim higijenskim artiklima, što se tiče misvaka možete biti sigurni da je on 100% organski, eko proizvod. Hajde da oživimo ovaj sunnet koji je i te kako preporučen a koji je 100% prirodna metoda za održavanje oralne higijene. Preporučujemo vam da koristite misvak barem 1 put dnevno!

Da bi postigli efekt izbjeljivanja zuba primjenjuje se na sljedeći način: parčence ovog drveta namoči se u ružinoj vodi da omekša, a zatim se njime pažljivo trljaju zubi – posle svakog obroka, ujutro i uveče.

Danas, prema potreba modernog čovjeka i njegovih navika postoji i pasta za zube od misvaka koja ima sličan učinak kao i grančice s tim da je prilagođena za korištenje s konvencionalnim četkicama za zube. Danas je možete naći u nekim specijaliziranim prodavnicama.

(Cazin.NET / N-Num.com)