fbpx Privode se kraju radovi na decentraliziranom bioprečistaču u MZ Polje

Privode se kraju radovi na decentraliziranom bioprečistaču u MZ Polje

Home

Privode se kraju radovi na decentraliziranom bioprečistaču u MZ Polje

Ovo je drugi ovakav projekat na području Cazina. To je tzv. decentralizirani kanalizacioni sistem, na bioprečišćavanje. Kada smo u Ljubijankićima prvi u BiH radili, onda smo rekli da će to biti primjer koji ćemo moći replicirati i u drugima. U suradnji sa Švicarskom razvojnom agencijom, slovenačkom vladom i iz naših sredstava smo uradili drugi kanalizacioni sistem. U principu ovi sistemi su primjenjivi na manja izolirana područja koja ne mogu biti obuhvaćena centralnim kanalizacionim sistemom“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Nakon decentraliziranog kanalizacionog sistema Ljubijankići, Cazin će dobiti još jedan sistem sa bioprečistačem za područje mjesne zajednice Polje. Ovih dana radovi se privode kraju, a riječ je o projektu vrijednom oko 750 hiljada maraka. Po riječima Sabida Ružnića, povjerenika MZ Polje, projekat je od ogromne važnosti za građane ovog dijela Cazina. Radilište su obišli i gradonačelnik Cazina te direktor JKP Vodovod koje implemenitira ovaj projekat.

–„Mi se nalazimo na postrojenju gdje su radovi pri kraju. 95% posla već urađeno i na postrojenju i na kolektoru koji je sastavni dio projekta. U realizaciju smo krenuli u augustu 2017.godine i zabilježili smo samo jedan zastoj zbog vremenskih prilika. Početkom građevinske sezone radovi su nastavljeni i u narednih deset dana očekujemo da će sve biti završeno. Ukupno je investirano 750 hiljada KM i biće priključeno 400 ekvivalenata, a s narednom fazom još toliko“, kazao je direktor JKP Vodovod Ibrahim Tatarević.

Cazin je bio pionir u realizaciji ovakvih projekata i često je istican kao primjer.

-„Ovo je drugi ovakav projekat na području Cazina. To je tzv. decentralizirani kanalizacioni sistem, na bioprečišćavanje. Kada smo u Ljubijankićima prvi u BiH radili, onda smo rekli da će to biti primjer koji ćemo moći replicirati i u drugima. U suradnji sa Švicarskom razvojnom agencijom, slovenačkom vladom i iz naših sredstava smo uradili drugi kanalizacioni sistem. U principu ovi sistemi su primjenjivi na manja izolirana područja koja ne mogu biti obuhvaćena centralnim kanalizacionim sistemom“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Dužina kolektora je 2600 m i vrijednost radova na kolektoru i postrojenju u prvoj fazi iznosila je 250 hiljada KM, a u drugoj 500 hiljada KM. Radovi na kolektoru i postrojenju trebali bi biti završeni za desetak dana.

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 16/04/2018 - 13:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top