Prodavač krompira: "Cijena od 2 KM je strašno nerealna, ipak je to krompir, nije to banana"

.
Poskupjelo je sjeme, mineralno đubrivo i sredstvo za zaštitu, tako da je to utjecalo na cijenu povrća na pijacama. To se posebno odnosi na krompir i kupus koji su osnovna hrana u mnogim domaćinstvima

Na pojedinim sarajevskim pijacama krompir košta čak 2 KM po kilogramu. Krompir sadrži mnogo vitamina i drugih hranjivih supstanci koje su ključne za naše zdravlje i zbog toga je veoma bitan za ishranu.

 

Ekipa Faktora posjetila je pijacu na Grbavici gdje krompir košta između 1 – 1,5 KM.

To je osnovna hrana i puno se troši. Cijena je malo veća nego prošle godine. Kupuje se i u vrećama za zimnicu. Cijena od 2 KM je strašno nerealna, ipak je to krompir, nije to banana – kaže jedan od prodavaca koji prodaje krompir iz Fojnice piše Faktor.

Tako je u ovo doba lani kilogram krompira koštao 0,7 maraka, dok se trenutno njegova cijena kreće 1,5-2, a glamočki ide i do 2,5 KM.

Kako potvrđuju povrtlari, vrećica kupusa od desetak kilograma trenutno košta od 12 do 16 maraka, a lani se mogla kupiti za četiri KM.

 

I zvanična statistika pokazuje da je ovo povrće drastično poskupilo, a prema podacima Zavoda za statistiku RS, kilogram kupusa je u avgustu 2020. u prosjeku koštao 0,48, a u istom mjesecu ove godine čak 1,38 KM.

 

U Udruženju povrtara RS objašnjavaju da su ove godine najskuplje kulture koje povrtari prošle godine, zbog daleko veće ponude od potražnje, nisu uspjeli da prodaju.

 

To su krompir i kupus kojih smo ove godine zasadili manje, pa je trenutno ponuda manja od potražnje. Proizvođači ovih kultura su prošle godine poslovali negativno – objašnjava za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.

Foto: Screenshot