Projekat mladog krajiškog inovatora: Tvrđava Tržac predstavljena u 3D tehnologiji (FOTO)

Home

Projekat mladog krajiškog inovatora: Tvrđava Tržac predstavljena u 3D tehnologiji (FOTO)


Već smo nekoliko puta na našem portalu Cazin.NET pisali o Selmiru Mujagiću iz Bosanske Otoke, budućem inženjeru i inovatoru sa bečkom adresom.

Njegov izum je držač koji rješava mnoge probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo. Uz pomoć magneta, Akkua, redizajniranih pločica uspio je napraviti držač kompatibilnim za sve mobitele, tablete i e-books na elegantan i funkcionalan način koji će oduševiti korisnike.

Mujagić je od nedavno na Facebooku pokrenuo projekat Nacionalni spomenici BiH u 3D

Ako želite vidjeti u 3D tehnologiji tvrđavu u Bosanskoj Otoci iz 1264. godine koja se trenutno nalazi listi čekanja za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, ili Travničku tvrđavu, ili pak rodnu kuću Nurije Pozderca u Cazinu, ili bosanski srednjovjekovni nadgrobni spomenik - stećak  ili staru bosansku kuću, sve ćete to pronaći na spomenutoj stranici.

Vezana vijest: 3D prikaz nacionalnog spomenika BiH: Kuća Nurije Pozderca u Cazinu (FOTO)

Posljednji u nizu projekata jeste Tvrđava Tržac, koja se nalazi  iznad ušća Mutnice u Koranu, zapadno od Cazina.

Tržac

Kao toponim i tvrđava se po prvi put spominje u 11. vijeku. Svoje posjede tu imaju Frankopani. Po njemu je jedna grana vlastelinskog roda Frankopana dobila ime "Knezovi Tržački".

Tržac

Osmanlije osvajaju Tržac po prvi put 1530. godine, a zatim 1576. Jedno vrijeme je tržačka tvrđava bila prazna, da bi je polovinom 17. vijeka Osmanlije ponovno naselili.

Tržac

Tržac se sastoji od kružne branič-kule, kaštela oko nje i utvrda oko kaštela i naselja. Međutim, sva tri objekta nisu mogla biti građena istovremeno: najvjerojatnije je prvo podignuta branič-kula pa kaštel i, na kraju, bedem, sve u duljem vremenskom rasponu. Način zidanja tih bedema, koji su danas jedini vidljivi ostatak Tršca, govori o vrlo kasnom vremenu nastanka. 

Tržac

U godinama 1584. i 1588. odlučeno je da se grad napusti, ali je još 1590. godine imao posadu sa kapetanom Križanićem na čelu. Osmanlije su ga naselile i popravile 1626. godine, a posadom je upravljao ćehaja bihaćkog kapetana.

Sadašnje stanje ove građevine je u vrlo teškom stanju i izostaje sistematska briga i zaštita na duži vremenski period.

Tržac

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 15:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top