Promijenili dokument zbog "prijetnje" Milanovića / Daytonski sporazum u završnoj deklaraciji NATO summita

Zoran Milanović
To je mala stvar za ovaj summit, ali za nas to je bigfoot, sasquatch - kazao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović stigao je u Bruxelles gdje će sudjelovati na summitu NATO saveza. Milanović je u izjavi novinarima komentirao pitanje deklaracije koja će ipak spomenuti Daytonski sporazum i izbornu reformu u BiH, što je i bio njegov izričiti zahtjev.

U završnoj deklaraciji današnjeg NATO-summita u Briselu stavljen je Dejtonski mirovni sporazum kao osnov funkcioniranja Bosne i Hercegovine, potvrdio je to danas predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

- Nakon što sam, ne volim reći zaprijetio, ali nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Dejtonski sporazum kao osnov funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu. Razgovarao sam juče oko 3 sata popodne sa glavnim tajnikom i to je riješeno u pola minute – što govori samo za sebe, odnosno da je to trebalo biti riješeno puno ranije.

Milanović  kaže da su šest dana trajali pregovori kako bi se u završnu deklaraciju u pasus o BiH ubacio dio o sporazumu u Daytonu.

- To je mala stvar za ovaj summit, ali za nas to je bigfoot, sasquatch - kazao je predsjednik Hrvatske.

Naveo je i da se priklanjaju svemu što stoji u komunikeu i da to podržavaju.

Podsjetimo, ukopavanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u stav da Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO-summita u Briselu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Daytonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, ipak je urodila plodom, piše N1.

Čelnici 30 članica NATO-a okupili su se danas na samitu u Briselu na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030., što uključuje prilagodbu izazovima poput destabilizacijskih aktivnosti Rusije, uspona Kine, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada i klimatskih promjena.