Prošlo je 26 godina: Kako se glasalo na prvim Općim izborima poslije Dejtona u BiH?

sa

Prije 26 godina održani su prvi Opći izbori u Bosni i Hercegovini poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u decembru 1995. godine. I na tim prvim poslijeratnim izborima nadmoćno su pobijedile tri nacionalne stranke SDA, SDS i HDZ.

Izbori su održani 14. septembra 1996. prema pravilima i propisima tadašnje OSCE-ove Privremene izborne komisije.

Izetbegović ispred Silajdžića

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović tada je osvojio 730.592 glasova, drugi je bio Haris Silajdžić sa 124.396 glasova, treći je bio Fikret Abdić sa 25.584 osvojena glasa.

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice Krešimir Zubak osvojio je 330.477 glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Kandidat združene liste Ivo Komšić dobio je 37.684 glasa.

Momčilo Krajišnik ušao je u Predsjedništvo kao predstavnik srpskog naroda sa osvojenih 690.646 glasova. Drugi je bio Mladen Ivanić sa osvojenih 307.461 glasova.

SDA je u Zastupnički dom BiH ušla sa 16 zastupnika iz Federacije i ukupno osvojenih 725.417 glasova, u Republici Srpskoj su osvojili 184.553 glasa što je bilo dovoljno za još tri zastupnika, ukupno 19.

SDS je bila druga stranka u Parlamentu sa devet zastupnika i 578.723 osvojena glasa dok je HDZ imao jedno zastupničko mjesto manje.

 Mandat poslanika bio je dvije godine, odnosno do jeseni 1998. kada su održani drugi poslijeratni parlamentarni izbori.

Žrijebom je određeno da prvi predsjedavajući Predstavničkog doma bude Ivo Lozančić. Njegov mandat trajao je osam mjeseci kada je prema Ustavu došlo do rotacije, te je ulogu predsjedavajućeg preuzeo prvi zamjenik Slobodan Bijelić.

Nakon toga, dužnost predsjedavajućeg u posljednjih osam mjeseci prvog saziva Predstavničkog doma obavljao je Halid Genjac.

Zasjedanja u Lukavici i Sarajevu

U isto vrijeme formiran je i Dom naroda. Prvi predsjedavajući Doma naroda bio je Momir Tošić, koji je također izabran žrijebom.

Nakon osam mjeseci na toj dužnosti zamijenio ga je dotadašnji prvi zamjenik Avdo Čampara, kojeg je nakon istog perioda zamijenio drugi zamjenik Petar Majić. U prvom sazivu Predstavnički dom održao je 11 sjednica. Za to vrijeme Dom naroda zasjedao je 12 puta.

Zasjedanja su održavana u prostorijama Zemaljskog muzeja u Sarajevu i Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici.

Sjednicama su često prisustvovali članovi Predsjedništva, kopredsjedavajući i ministri u Vijeću ministara, te predstavnici međunarodne zajednice, prije svega Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

U Federalnom parlamentu, od mogućih 140 mjesta SDA je osvojila 78. HDZ je imao 36, a Združena lista koju su činili SDP BiH, UBSD, HSS, MBO i Republikanci osvojila je 11 zastupničkih mjesta.