Pudar poručila vlastima: Molim vas da bazen u Mostaru dobijemo što prije

.
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić obratio se na večerašnjem dočeku Lane Pudar na platou ispod Starog mosta. Na doček su došli brojni sponzori, predstavnici vlasti koji su podržali Lanu Pudar. Među gostima su i federalni premijer Fadil Novalić, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dogradonačelnica Anja Margetić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

 

„Znamo mi dobro koliko je truda trebalo bez obzira što je Lana skromna, da iza toga stoji trud, rad, ustrajnost i to ne samo Lane već čitavog njenog tima, roditelja, trenera. Možda su neki očekivali da ću večeras govoriti o bazenu, ali ću samo reći pripreme su u toku, brzo počinjemo i ljudi završit ćemo ga", kazao je Kordić. 

Vlada FBiH izdvojila je 8 miliona KM za izgradnju bazena.  Uspjeh Lane Pudar bio je dodatni motiv da vlast počne sa pripremama za izgradnju bazena.  

Azur Kuduzović, generalni sekretar Plivačkog saveza BiH kazao je da su ponosni na uspjegh Lane Pudar.

"Moramo krenuti putem da nove mlade plivače dovedemo na ovaj put. Trebamo pokušati vratiti plivačke gradove koji su ostalli bez bazena Tuzla, Lukavac, Zenica. Hajmo se potruditi da svaki grad barem imamo jedan 25-metarski bazen. Nadam se da će se uključiti državni organi i dati podršku", kazao je Kuduzović. 

Grad Sarajevo za Lanu Pudar obezbijedio je nagradu od 20.000 KM. Ona je večeras u Mostaru kazala da je u gradu Lane Pudar.

"Draga Lana, naša srca si ispunila nevjerovatnom radošću, ti si inspiracija svim generacijama koje dolaze. Sigurna sam da je za tebe samo nebo granica i da ćeš našu prekrasnu domovinu radovati još mnogo puta. Tvoje Sarajevo je uz tebe i radujemo se tvojim uspjesima. Želim se obratiti roditeljima naše Lane, način na koji ste odgojili Lanu je najveći čin patriotizma. Pokazali ste kako se svim srcem voli BiH i tako svi trebamo odgajati našu djecu. Dok naš prelijepi Mostar ne dobije bazen, Lani stavljamo na raspolaganje sve naše resurse i da se na olimpijskom bazenu u Sarajevu osjeća kao kod svoje kuće", kazala je Karić. 

Premijer Novalić čestitao je uspjeh Lane Pudar, kratko se obratio i uručio cvjetne aranžmane Lani, njenoj majci i trenerici Aleni Ćemalovi. 

Lana se još jednom zahvalila svima na dolasku.

"Drago mi je da vas uveseljavm toliko. Ja imam svoj cilj i uradit ću sve što je u mojoj moći do tog cilja. Hvala svim ljudima, čula sam da kreće izgradnja tog bazena, molim vas da taj bazen što prije dobijemo jer je on meni i našem gradu potreban što prije. Još jednom hvala vam svima na podršci volim vas", kazala je Pudar koja je dobila veliki aplauz. 

Upriličena je i bakljada za evropsku prvakinju.