fbpx Ramazan u Austriji okupio cijeli komšiluk: Najveći iftar na otvorenom

Ramazan u Austriji okupio cijeli komšiluk: Najveći iftar na otvorenom

Home

Ramazan u Austriji okupio cijeli komšiluk: Najveći iftar na otvorenom


Ovim povodom dio ulice Hasnerstraße bio zatvoren za saobraćaj, dok je iftaru prisustvovao veliki broj džematlija, prijatelja, zainteresiranih komšija i prolaznika.

Omladina džemata Bosna iz Beča i džematski odbor su u subotu je u neposrednoj blizini džematskog mesdžida u 16. bečkom kotaru, organizirali iftar na otvorenom (Open Air Iftar), te je ovim povodom dio ulice Hasnerstraße bio zatvoren za saobraćaj, dok je iftaru prisustvovao veliki broj džematlija, prijatelja, zainteresiranih komšija i prolaznika, te ukupno oko 2.000 gostiju.

Program je započeo u 20.00 sati učenjem Kur’ana, ajetom: “O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali.”, prenoseći poruku i cilj organizatora – podstaći na međusobni dijalog, susret i suživot u neposrednom komšiluku džamije i lokalnoj zajednici, pružajući otvorenu ruku svima. “Čovjek strahuje od onoga što mu je nepoznato – to je razumljivo, te je zbog toga, sada više nego ikada, važno pozvati na međusobni dijalog i upoznavanje kako bismo otklonili barijere i strahove koji nas okružuju i pronašli ono što nam je zajedničko i što nas može povezati kao ljude.” izjavio je Dževad Gazibara, predsjednik džematskog odbora.

Jedan od organizatora manifestacije, gospodin Edin Grgić, takođe je ovom prilikom naglasio: “Ramazan je mjesec dijaloga, te smo željeli iskoristiti iftar i zajedničku večeru na otvorenom sa našim komšijama i džematlijama kako bismo otklonili strahove od drugog i drugačijeg, razbili predrasude koje ovo društvo ima prema muslimanima i ukazali na naše sličnosti i zajedništvo u suživotu jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih.”

Skupu se se takođe obratili i predstavnici obližnjih kršćanskih crkava i međureligijskih inicijativa, predstavnici lokalne i pokrajinske politike, kao i predstavnici IZ iz Bosne i Hercegovine.

 

(Izvor: Oslobodjenje.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 11/06/2017 - 21:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top