Ramiz bio vjerski imam,pa postao Naida:"Niko mi ne može zabraniti da i danas postim i klanjam"

.
Sanin Musa, bivši imam, i Naida Mujkanović, transrodna žena, večerašnji su gosti u “Centralnom dnevniku”.

Ramiz Mujkanović (26) transrodna je osoba koja živi i radi u Sarajevu. Rođen je u Njemačkoj, gdje je i dobio nadimak Franc, a kao dječaku, najviše su mu se sviđala auta marke Ferrari, zbog čega su ga tako prozvali. Spoj dva nadimka iz djetinjstva načinila su umjetničko ime kojim se on danas predstavlja javnosti. U prošlosti Ramiz je bio vjerski imam.

“Ja ne mogu ovih i ne poštujem medijskih efendija kojima je potrebna reklama. Vi da ste efendija vi biste bili kući i zikrili a ne pričali ovdje sa mnom.

Transformacija se desila od imama do žene jer sam ja tako željela. Ne bih bila ovo danas bez Božije odredbe. Vi ne možete da sudite jer niste Bog. Šta danas imamo, ispred džamije se prodaje droga. U džamiju idu kriminalci. Ovo danas nije islam, ja to ne podržavam.” – izjavila je Naida Mujkanović.

“Nisam očekivao da ću vidjeti efendiju u ženskom izdanju. Da me Allah sačuva” – izjavio je Sanin Musa.

Duga kosa, šminka, ekstravagantna duga haljina, štikle… detalji su koji opisuju damu.

“Jako puno političara su iz LGBT zajednice; oni su sponzori starletana bh. scene… U BiH ima jako puno LGBT ljudi! Znam ko su ti političari, ali ne želim otkrivati imena.

Uvijek latentni gej ljudi idu u napad iz straha da ne budu razotkriveni! Sebija je veće muško od Bakira, i to možemo svrstati u transrodnost”, kazala je Mujkanović gostujući na Face TV.

“Transrodna osoba ima poremećaj spola. Ja sam na hormonskoj terapiji; za mjesec dana imam estetske zahvate. Ja ne želim da odbacim vjeru u kojoj sam ja; ja ću za sve odgovarati.

Ne može mi niko reći da ja ne mogu postiti. Ako ja mislim da mogu, ja ću to raditi. Možda budem prva transrodna bula u Sarajevu”, navodi Mujkanović.

– Kompletan proces je jako težak i fizički i psihički. Svašta se dešava što se tiče terapije. U sedmom mjesecu idem na operacije i prilazim kraju. Sve što sam uradila, kompletnu tranziciju, uradila sam sama, nijedna organizacija mi nije pomogla. Sve sam sama odradila. Očigledno sam sposobna za sve to. I medijski sam prošla i svi su upoznati s mojim djelom. Nemam nikakav problem gdje god da se pojavim – kaže nam Naida.

 

Foto:CrnaHronika.info