Rat u Siriji se bliži kraju?

Home

Rat u Siriji se bliži kraju?


Savjetnica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izjavila je da je šestogodišnji rat skoro pri kraju jer strane zemlje smanjuju podršku pobunjenicima, a naglasila je da će se njena vlada suprotstaviti svim “nelegitimnim” snagama, bilo da je riječ o turskim ili američkim.

Bouthaina Shaaban kazala je da činjenica da se Međunarodni sajam u Damasku održava po prvi put u ratu “šalje snažnu poruku da je rat završen i da počinjemo koračati putem obnove”.

Uz pomoć ruske zračne sile i milicija koje uživaju iransku podršku, Damask je ojačao svoju vladavinu nad većim dijelom gusto naseljenog zapada zemlje. Vladine snage sada marširaju istočno prema regiji Deir al-Zor u blizini iračke granice.

Rat, u kome je poginulo stotine hiljada ljudi, dostigao je svoju “krajnju fazu” jer su strane sile koje podržavaju pobunjenike promijenile svoju politiku, izjavila je Shaaban u komentarima za libansku al-Mayadeen TV koje je prenijela sirijska državna novinska agencija SANA.

Američki predsjednik Donald Trump ukinuo je pomoć CIA-e pobunjeničkim grupama koje se bore da svrgnu Assada. Turska, dugo vremena vodeći saveznik pobunjenika, također je promijenila svoj prioritet da svrgne Assada u nastojanju da popravi odnose s Rusijom i da suzbije kurdsko napredovanje u blizini njene granice.

– Upravo kao što smo porazili terorizam, mi ćemo se boriti protiv svakog nelegitimnog prisustva na našoj zemlji, bez obzira je li američko ilo ili tursko. To je jedan od izazova s kojima ćemo se suočiti u pravo vrijeme na pravi način – kazala je Shaaban, prenosi Reuters.

 

(Izvor: Fokus)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 18/08/2017 - 15:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top