Specijalci razbili proteste u Banjoj Luci, uhapšeno nekoliko osoba

Specijalna policija MUP-a RS otjerala je građane s Trga Krajine u Banjoj Luci i na taj način okončala proteste grupe "Pravda za Davida". Uhapšeno je nekoliko osoba.

Građani Banje Luke su večerašnjom protestnom šetnjom u centru grada poručili da ostaju uz roditelje tragično stradalog Davida Dragičevića, Suzanu i Davora, te da insistiraju na jučer iznesenim zahtjevima koji se odnose na ostavke odgovornih za skrivanje ubica i istine o ubistvu. Intervencijom specijalaca protesti su okončani.

Građani su se počeli okupljati prije 17 sati, vrativši prvo Davidovo srce na Trg Krajine, cvijeće i fotografije, da bi pet sati poslije Davor Dragičević, Suzana Radanović i ostali aktivisti grupe "Pravda za Davida" još uvijek spontano demonstrirali na banjalučkim ulicama tražeći pravdu za svu ubijenu djecu.

U sklopu svog demonstrativnog pohoda aktivisti su se zaustavljali pred stambenom zgradom patologa i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željka Karana, kao i pred sjedištem RTRS-a i zgradom NSRS-a. Tu ih je dočekao kordon policije. Davor Dragičević je skidao pantalone da pokaže pripadnicima MUP-a RS kako je on ranjavan stvarajući RS.

Aktivisti su sve vrijeme uzvikivali parole "pravda za Davida", "Lukaču ubice" i "Vučići pederu", pozivajući pritom ostale građane da izađu na ulice. "Svi na ulice da nađemo ubice" orilo se Banjom Lukom, da bi pred stambenom zgradom patologa i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana odjekivalo "izađi napolje" i "Karane ubico".

Uputili su se, također, na mjesto gdje se u isto vrijeme održavao koncert pjevača Harisa Džinovića, kod Muzeja savremene umjetnosti, tražeći da se ugasi muzika i prekine zabava uzvikujući "Harise pederu". Uspjeli su u svojim zahtjevima i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je javio da je koncert prekinut.

Poslije toga su se aktivisti grupe "Pravda za Davida" ponovo vratili na Trg Krajine, gdje su ponovo uzvikivali parole: "pravda za Davida", "pravda za Dženana", "pravda za svu našu djecu", "pravna kuća" i "ostavka Lukaču", dok nisu intervenirali pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS.