Cazin i Bihać pod vodom: Razmjeri poplave snimljeni iz zraka (VIDEO)

Nagli porast temperature nakon obilnih snježnih padavina u Krajini uzrokovao je porast vodostaja svih rijeka, a voda trenutno prijeti naseljima i objektima u skoro svim općinama.

Topljenje velikih količina snijega, praćeno kišom, uzrokovalo je poplave u nekoliko naselja na području Bihaća i Cazina.

Najteže stanje u Cazinu i dalje je u mjesnoj zajednici Stijena, gdje se izlila Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači, uslijed čega je obustavljen promet na relaciji Stijena – Vilenjača.

U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gospodarstva.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima koji su izvedeni proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

Rijeka Una u Bihaću se izlila na nekoliko mjesta, najviše u Pritoci i Ripču gdje je poplavljeno nekoliko objekata.  U Bihaću je registrovano i nekoliko klizišta koja su ugrozila putne komunikacije i čija sanacija je u toku.

Kako naš portal saznaje, najteža situacija je u naseljima Pokoj, Golubić i Kulen Vakuf. U Pokoju je već 30 objekata pod vodom čiji vodostaj i dalje raste. Mještani Pokoja zajedno sa službenicima iz Civilne zaštite, rade na pravljenju pješčanih brana, pokušavajući spasiti šta se može.

Više pogledajte u video prilogu ispod: