Revolucionarna garda prijeti 'smrtonosnom' osvetom za napad

Iranska Revolucionarna garda je u nedjelju obećala da će se osvetiti na "smrtonosan i nezaboravljiv" način za napad na vojnu paradu, u kojoj je poginulo 25 ljudi, među kojima 12 njihovih pripadnika, a za koji je Teheran optužio države Zaljeva.

Napad u subotu, do sada najveći izveden protiv tih elitnih jedinica, velik je udarac sigurnosti Irana u vrijeme u koje Sjedinjene Američke Države i njeni zaljevski saveznici pokušavaju izolirati Teheran.

"Uzimajući u obzir naše znanje o lokacijama čelnika terorista... oni će u bliskoj budućnosti osjetiti smrtonosnu i nezaboravnu osvetu", saopćila je Revolucionarna garda.

Ubijena četverica napadača

Četiri napadača u subotu su napala vojnu paradu u zapadnom gradu Ahvazu, u naftom bogatoj pokrajini Kuzestan.

Državna televizija je objavila da je cilj napada bilo postolje na kojem su bili iranski dužnosnici, okupljeni kako bi pratili godišnju ceremoniju obilježavanja početka Iransko-iračkog rata, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Iranski, etnički arapski opozicioni pokret, nazvan Nacionalni otpor Ahvaza, preuzeo je odgovornost za napad.

Sva četiri napadača su ubijena.

Odgovornost je preuzela i oružana grupa Islamska država Irak i Levant, no nijedna grupacija nije dala dokaze za svoje tvrdnje.

Optuženi SAD i zaljevske države

Niz iranskih dužnosnika je za napade optužilo SAD i zaljevske države.

"Države Zaljeva pružaju finansijsku, vojnu i političku pomoć ovim grupama", istakao je predsjednik Irana Hassan Rouhani prije leta u New York, gdje će sudjelovati na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Visoki dužnosnici Revolucionarne garde smatraju kako su napad izveli ljudi koji su prošli obuku zaljevskih država i Izraela, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.