RODITELJSKO PISMO KOJE JE OSVOJILO DRUŠTVENE MREŽE: Ovo bi svi trebali pročitati

Home

RODITELJSKO PISMO KOJE JE OSVOJILO DRUŠTVENE MREŽE: Ovo bi svi trebali pročitati


Drago dijete,


- Sada još nisam ostarila, a kada me budeš vidjela takvu, budi strpljiva sa mnom i pokušaj me razumjeti...
- Ako se zaprljam u vrijeme ručka, i ako se ne mogu sama odjenuti, budi strpljiva. Sjeti se sati koje sam potrošila, dok sam te tome naučila.
- I ako u razgovoru uvijek ponavljam iste stvari, nemoj me prekidati, saslušaj me. Kada si bila mala, morala sam ti istu priču čitati ponovo, prije nego što si utonula u san.
- Ako se ne budem željela kupati, ne ismijavaj me i ne vrijeđaj. Sjeti se kako sam te morala loviti i izmišljati hiljadu razloga, da bi ti ušla u kadu...
- Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmijehom na licu. Ja sam tebe naučila mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom...
- Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena da se prisjetim i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. Nije mi najvažnija stvar na svijetu naš razgovor, već toda sam s tobom i da me znaš slušati.
- Ako ne budem željela jesti, nemoj me prisiljavati da jedem... Sama znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne.
- Kada mi umorne noge više ne budu dozvoljavale da hodam, pruži mi ruku jednako kao što sam je ja pružala tebi, kada si pravila prve korake.
- I ako ti jednom kažem da više ne želim živjeti, da želim umrijeti, ne ljuti se na mene; jednoga dana ćeš me razumjeti... Jednom ćeš spoznati da sam ti uprkos svim učinjenim greškama, željela samo najbolje i pokušala sam te pripremiti na putovanje života.
- Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osjećaj se bespomoćna kada me budeš gledala pored sebe takvu...
- Budi mi oslonac, pomozi mi završiti putovanje s ljubavlju i strpljivošću.
Vratiću ti osmijehom i neizmjernom ljubavlju, koju sam oduvijek čuvala samo za tebe.

(Šejla Tuka)

Tagovi
Objavio: Tue, 30/05/2017 - 07:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top