RS: Pooštravaju se uvjeti za odlazak u penziju

Home

RS: Pooštravaju se uvjeti za odlazak u penziju


BANJA LUKA - Prema novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju u Republici Srpskoj, pravo na starosnu penziju imat će osiguranik kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, a može je ostvariti i osiguranik kad navrši 45 godina staža osiguranja.

Tokom naredne godine pravo na starosnu penziju ima osiguranik s 40 godina staža osiguranja za muškarce, a za žene 35 staža. 

Međutim, od 2013. godine do 2018. godine postupno se uvodi kumulativan uvjet da pored 40 godina penzionog staža osiguranik ima i 60 godina života, dok će se u prijelaznom periodu to za svaka četiri mjeseca pomjerati, kako bi to pravo u punom obimu stupilo na snagu 2019. godine.

Istovremeno bi se „penalizacija“, odnosno umanjenje penzije od četiri posto za svaku godinu života počela primjenjivati tek od 1. januara 2019. 

Resorni ministar Petar Đokić pojasnio je da u novom zakonu, koji je danas u formi prijedloga utvrdila entitetska vlada, ima niz promjena u odnosu na sadašnji, da se „širi krug“ obaveznih osiguranika na poljoprivrednike, članove privrednih društava, osobe koje obavljaju privremene i povremene poslove, ostvaruju naknadu za po osnovu ugovora o djelu... 

On priznaje da su navedene odredbe za ostvarivanje prava na penziju naišle na primjedbe sindikalaca u RS-u, koji brane stav da ne treba da se čekaju godine starosti (60 godina muškarci, a žene 58), iako su napunili 40, odnosno 35 godina staža.

Đokić, međutim, tvrdi da je to posljednjih godina postaklo naglo povećanje broja penzionera. 

On je naglasio da se pristupilo donošenju novog zakona o PIORS-a zbog problema u tom sistemu da bi se on dugoročno mogao održati. 

“Vlada je potpuno svjesna da je na sebe preuzela ulogu s velikim rizikom, imajući u vidu stavove sindikata, poslodavaca i udruženja penzionera da ne prihvate sva predložena rješanja u ovom zakonu”, rekao je Đokić ali i dodao da se i pored toga moralo ići u ovu reformu, jer već duže vrijeme postoje problemi u sistemu PIORS-a te da je konstantno rastao broj osiguranika, ali ne i broj radnika za koje je uplaćivan doprinos. 

Sve ove nove mjere, kazao je, morale su se preduzeti zbog deficita koji konstantno raste u Fondu PIO, ali i da bi se preuzela briga za penzionere u RS-u, posebno one koji su svoje pravo ostvarili na osnovu punih godina staža i njih je u sistemu PIORS-a najmanje.

 

Fena

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 17:13

Facebook komentari

Back to top