Rusi masovno napuštaju domovinu zbog rata, mnogi koriste BiH da ilegalno uđu u EU

.
Iako nema preciznih podataka predpostavlja se da je desetine hiljada Rusa napustilo Rusiju nakon početka rata u Ukrajini strahujući od regrutacije, represije i ekonomske krize, piše The Moscow Times.

 

Nakon što je pobjegao iz Rusije u danima nakon početka invazije na Ukrajinu, Mihail je ilegalno ušao u Evropsku uniju tako što je prešao rijeku u Bosni i Hercegovini i probio se preko granice u Hrvatsku. Njegov uspješan prelazak uslijedio je nakon tri neuspješna pokušaja da uđe u Evropsku uniju.

Policija, medvjedi i vukovi

"Bojao sam se policije, medvjeda, vukova i nedostatka vode", rekao je 22-godišnji Mihail za Moscow Times o svom kasnijem putovanju kroz Hrvatsku, gdje je svake noći kampovao u šumi kako bi izbjegao da ga otkriju vlasti.

"Bilo je veoma vruće. U Hrvatskoj ima puno medvjeda i svuda sam vidio njihove tragove", rekao je.

Desetine hiljada ljudi pobjeglo je iz Rusije nakon što je Kremlj krajem februara naredio ulazak trupa u Ukrajinu, strahujući od masovne represije, regrutacije, zatvorenih granica i ekonomskih poteškoća. Mnogi su odlučni u namjeri da dođu na Zapad, gdje vizna pravila znače da je ulazak komplikovaniji. Neki su, poput Mihaila, poduzeli ekstremni korak ilegalnog prelaska u EU.

No, drugi su pričali o različitim načinima ulaska u blok od 27 članica, uključujući korištenje porijekla roditelja ili baka i djedova za dobijanje državljanstva. Mikhail je prvo odletio u Istanbul u martu nakon što je napustio svoj dom u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu plašeći se poziva na vojnu službu.

Međutim, teško je sastavljao kraj s krajem u Istanbulu i shvatio da su troškovi podnošenja zahtjeva za boravišnu dozvolu u Turskoj premašili njegov mjesečni prihod. Umjesto toga, odlučio je da otputuje u Srbiju i ilegalno uđe u EU. Prilikom prvog pokušaja da pređe u Hrvatsku, privela ga je srpska policija.

"Nakon što sam nekoliko dana ostao u pograničnom gradu, pokušao sam ponovo da pređem, ali su me još brže uhvatili", rekao je Mihail, koji je zatražio anonimnost da slobodno govori.

Rizičan pristup

Također, napravio je neuspješan pokušaj da uđe u Mađarsku. Konačno, uspio je prošlog mjeseca preći iz Bosne i Hercegovine, za koju nisu potrebne vize za ruske državljane, u Hrvatsku, članicu EU.

Iako je Mihailov slučaj možda ekstreman, broj zahtjeva za azil ruskih državljana u EU se više nego udvostručio u martu, periodu neposredno nakon invazije i posljednjem mjesecu za koji su podaci dostupni.

I sličan rizičan pristup koristili su se hiljadama kilometara daleko Rusi koji su pokušavali da uđu u Sjedinjene Američke Države od početka invazije. Konkretno, Rusi emigranti lete u Meksiko, zemlju za koju im nije potrebna viza, a zatim pokušavaju da pređu u SAD i traže azil.

Možda je najteži dio Mihailovog puta bio prelazak jako patrolirane hrvatsko-slovenske granice. Računao je da je bolje izgledati kao turista, pa je napustio kaput, šator i odjeću i pretvarao se da fotografiše. Zatim je pronašao otvorenu kapiju u graničnoj ogradi. Kada je kasnije temperatura pala, požalio je zbog nedostatka tople odjeće.

"U Sloveniji je vrijeme bilo veoma hladno i padala je jaka kiša. To me je spasilo od policijskih patrolnih dronova. Međutim, bio sam bez kaputa i bilo mi je jako hladno i sve moje stvari su bile mokre", rekao je.

Antiratno nastrojeni Rusi

Uprkos Mihailovom uspjehu, ilegalni prelasci granice nisu jedini način da se pokuša ući u EU, dok antiratno nastrojeni Rusi otkrivaju razne druge načine ulaska. Jedna popularna strategija bila je da se iskoristi evropsko porijeklo i podnese zahtjev za državljanstvo zemlje EU.

Marija, 28, koja je takođe zatražila anonimnost da slobodno govori, zatražila je rumunsko državljanstvo u Moskvi nakon početka ruske invazije. Njen otac je Rumun i planira da emigrira.

"Kada je počeo rat, moj svijet se jednostavno srušio", rekla je za The Moscow Times. "Zauvijek ću biti Ruskinja ali ne mogu živjeti u državi u kojoj ne mogu slobodno imati mišljenje", dodala je.

Marijina prijava je bila komplikovana nedostatkom međunarodnih poštanskih usluga, koje su bile među stotinama drugih zapadnih kompanija koje su prestale da služe Rusiji nakon invazije Ukrajine.

"Morala sam lično otputovati u Rumuniju da preuzmem svoja dokumenta prošlog mjeseca," rekla je ona, dodajući da je velika potražnja značila da je njen advokat od nje tražio da vrati dokumente sličnih podnosilaca zahtjeva u Moskvu. Sada kada ima svoj rumunski pasoš, Marija planira da se nastani u Irskoj.

Popularne destinacije

Iako nema preciznih podataka o broju Rusa koji su pobegli u inostranstvo – ili koji još uvek planiraju da odu – nakon invazije, ukupan broj se vjerovatno kreće u stotinama hiljada. Neke procjene govore da je 30.000 pobjeglo u Gruziju i 100.000 u Armeniju na južnom Kavkazu, dok je najmanje 14.000 otišlo u Tursku. Ostale popularne destinacije uključuju centralnu Aziju i neke zemlje Bliskog istoka.

Mikhail, 25, barmen iz Komsomolska na Amuru na Dalekom istoku koji podržava zatvorenog kritičara Kremlja Navaljnog, napustio je Rusiju prvi put nakon početka invazije.

"Ne želim da budem u Rusiji jer mi je neprijatno da budem tamo sa ljudima koji ne dijele moj način razmišljanja", rekao je on za The Moscow Times po dolasku u Istanbul, tražeći da ostane anoniman kako bi mogao slobodno da govori.

Napad na Ukrajinu ubrzao je Mihailove planove da dobije njemačko državljanstvo preko svoje bake Njemice, koja je bila dio ruske populacije Nijemaca s Volge prisilno preseljenih na Daleki istok tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, njemačko državljanstvo je otvoreno samo za Volške Nijemce rođene prije 1993. godine koji dobro govore njemački. Mikhail sada ohrabruje svoju majku u njenim naporima da ponovo nauči njemački jezik i prijavi se za boravak, što će, kako se nada, ojačati njegovu buduću prijavu.

"Postoji određeni uspjeh", rekao je o pokušajima njegove 64-godišnje majke da se prisjeti svog njemačkog jezika.

"Ona se sjeća pravila, deklinacije, ali ne može zapamtiti riječi", dodao je.

U međuvremenu, Mihail je dobio tursku boravišnu dozvolu.

"Želio bih i sam da naučim njemački, ali imam dovoljno muka", rekao je.

Politička represija u Rusiji

Kako borbe u Ukrajini ne pokazuju znake kraja, a politička represija u Rusiji nastavlja da eskalira, izgleda da će se egzodus Rusa nastaviti. Nakon putovanja kroz Sloveniju i Italiju, Mihail, koji je ilegalno prešao u Evropsku uniju, stigao je u srijedu u Francusku gdje namjerava podnijeti zahtjev za azil.

"Ako dođe do promjene režima, očekujem da ću se vratiti. Rusija ima ogroman potencijal, ali se zbog korumpiranog režima ne može otključati", rekao je Mihail.

Uprkos svom dugom putu, bio je optimističan u pogledu svoje budućnosti u Evropi.

"Jedina stvar je što je moja porodica zabrinuta", rekao je.