Rusija i NATO bez saglasnosti u vezi s raketnim štitom u Evropi

Home

Rusija i NATO bez saglasnosti u vezi s raketnim štitom u Evropi


BRUXELLES - Rusija i NATO se danas nisu uspjeli u Bruxellesu dogovoriti u vezi s planiranim raketnim štitom Alijanse u Evropi, a Moskva upozorava da je ostalo sve manje vremena za dogovor. Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da šefovi diplomatija 28 zemalja članica NATO-a nisu uspjeli da postignu dogovor sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, ali da su se složili da nastave s pregovorima.

    
Rasmussen je naveo da su "razlike ostale", odbacivši tvrdnje Rusije da Alijansa ne uzima u obzir zabrinutost Moskve da bi raketni odbrambeni sistem NATO-a mogao da bude upotrebljen protiv Rusije.
    
- U vezi s raketnom odbranom se nismo još dogovorili. Slušamo i slušali smo i danas i uzimamo zabrinutost Rusije ozbiljno, rekao je Rasmussen na pres-konferenciji nakon sastanka s Lavrovim, prenosi Tanjug. 
 
On je prenio da je na sastanku usaglašeno da je važno da se nastavi s pregovorima na postizanju dogovora o sporazumu.
    
- Složili smo se da je važno da nastavimo da razgovaramo i da slušamo šta one druge brine, rekao je generalni tajnik Alijanse.
    
Rasmussen je dodao da je NATO ponovio svoj poziv za saradnju s Rusijom u vezi s odbrambenih sistema i da se nada da će nekakav početni dogovor biti postignut do narednog samita NATO-a u maju sljedeće godine u Chicagu.
 
Ministar Lavrov je novinarima prenio da je na sastanku ponovio zahtev svoje zemlje da NATO treba da osigura pravno obavezujući dokument da odbrambeni sistem nije protiv nje usmjeren.
    
- Nama su potrebne jasne garancije da raketni štit neće biti usmjeren protiv naših strateških sposobnosti, rekao je Lavrov.
    
On je ocijenio da NATO nema želju da napravi kompromis.
    
- Imamo još vremena (za dogovor), ali vrijeme ističe, poručio je Lavrov.
    
Kao odgovor na planove NATO-a o raketnom štitu, Rusija je nedavno u Kaljingradu, na granici s Poljskom i Litvanijom, članicama NATO-a, aktivirala radarski sistem za upozoravanje na približavanje raketa.
    
Dvije strane u Bruxellesu u četvrtak nisu imale isti stav i u pogledu korišćenja intervencije NATO-a u Libiji kao modela koji bi se primjenjivao i u budućnosti u sličnim slučajevima, prenose agencije.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 16:25

Facebook komentari

Back to top