SAD pritišće Evropu da pripremi više borbenih snaga za NATO

SAD vrši pritisak na evropske saveznike da osiguraju više borbeno spremnih brodova, aviona i bataljona

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na evropske saveznike da osiguraju više borbeno spremnih brodova, aviona i bataljona, navode zvaničnici, što je najnoviji potez da bi NATO zadržao postojeći nivo vojnog odvraćanja Rusije, javlja Reuters.

Američki ministar odbrane James Mattis pokušat će pridobiti široku podršku u Briselu za taj plan u četvrtak, kada će se sastati ministri odbrane zemalja članica NATO-a, prenosi Tanjug.

Kako su četverica zvaničnika SAD-a i NATO-a kazali za Reuters, time će on "pripremiti teren" da bi na samitu u julu dobio odobrenje od lidera u Alijansi.

Ovaj plan zahtjeva da NATO ima 30 kopnenih bataljona, 30 borbenih zračnih eskadrila i 30 mornaričkih brodova, kao što su razarači, spremnih u roku od 30 dana rasporediti se od kako bude izdato takvo naređenje, uprkos tome što taj prijedlog ne govori o konkretnom broju trupa ili posljednjem roku za uspostavljanje strategije.

Veličina bataljona širom NATO-a varira od 600 do 1.000 vojnika.

Izazov za Evropu

Ovo predstavlja izazov za vlade evropskih država, koje je američki predsjednik Donald Trump ismijao zbog smanjenja vojnih troškova nakon Hladnog rata, a kako bi se razriješio dugogodišnji problem s avionima i helikopterima kojima nedostaju dijelovi.

"Imamo suparnika [Rusiju] koji se može brzo kretati preko Baltika i Poljske u kopnenom napadu", kazao je neimenovani visoki diplomata NATO-a koji je upućen u planove SAD-a.

"Nemamo taj luksuz da se mobiliziramo mjesecima", dodao je on, navodeći da je ideja SAD-a poznata kao "30-30-30-30".

Drugi američki zvaničnik kazao je da je inicijativa prvobitno imala za cilj suprotstavljanje Rusiji i da se ona usaglašavala s Pentagonovom Strategijom odbrane iz 2018. godine, koja optužuje Moskvu da pokušava "ugušiti Organizaciju Sjevernoatlantskog sporazuma".

Kako su zvaničnici Zapada kazali, na prošlogodišnjim "Ratnim igrama" Rusije učestvovalo je 100.000 jedinica, i to je također izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do slučajnih sukoba izazvanim takvim vježbama, ili bilo kakvim prepadima u baltičkim regijama u kojima se govori ruski jezik.

Izvor: Agencije