Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća: Čovjeka ne odgajaju trenuci radosti, već periodi iskušenja

ž

Naše predbajramske aktivnosti su intenzivirane od 17. noći ramazana, kada uveliko naši vjernici u iseljeništvu izmiruju obavezu zekata i sadekatu-l-fitra u svojim džematima u Gacku i Bileći, istakao je u razgovoru za "Avaz" Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća.

- U toku su i pripreme za drugi dan Ramazanskog bajrama koji je proglašen Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru - pojasnio je efendija Bilalić.

Različita shvatanja
Kada je riječ o sadaki koju vjernici udjeljuju za vrijeme ramazana, poklanjajući tako onima koji su u potrebi, efendija Bilalić kaže da sadaka donosi veliku korist i nagradu.

- Ona u srca i davaoca i primaoca unosi radost. Uvećava imetak i donosi opskrbu, briše grijehe. Mislim da imamo problem s cijelom tom koncepcijom različitih shvatanja humanosti. Razlika između milodara, čovjekoljublja, humanitarizma i prava čovjeka je ogromna. Zna se kome se daje sadaka. Prisutan je trend javnih apela kod mnogih humanitarnih akcija. Međutim, kada nekoga objavite na društvene mreže, da mu se sakuplja, automatski ste mu uzeli dostojanstvo - naveo je efendija Bilalić.

Govoreći o vremenu u kojem smo dočekali ovogodišnji Ramazanski bajram, ef. Bilalić se osvrnuo na situaciju u cijelom društvu.

Jaka volja
- U kakvim su problemima ljudi u našem društvu? Šta se dešava u Gazi? Ubijanje djece! Ne postoje nikakva vjerska načela koja to mogu opravdati. Vjera nije uživanje, nego svakodnevna drama življenja, borba sa šejtanima u sebi i oko nas. Moramo pokazati predanost, čvrst karakter i jaku volju da istrajemo, uz Božiju pomoć, u ovoj borbi za našu porodicu i čeljad! Jedna mudra misao poručuje nam da nikada ne zaboravimo da čovjeka ne odgajaju trenuci radosti, već periodi iskušenja - istakao je efendija Bilalić.

Prelijep ambijent
Nakon izlaska iz džamije s bajram-namaza, počastimo se bajramskim kolačima, sokovima i kafama koje pripreme vrijedne hanume u dvorištu džamije, naveo je ef. Bilalić.

- Mnoge naše džematlije dolaze iz Mostara, Sarajeva i Dubrovnika da obave bajram-namaz u svom rodnom kraju. Tako da u razgovoru i prelijepom ambijentu svi podijelimo radost Bajrama. Poslije se obiđu haremi i prouči Fatiha za najmilije. Kasnije se u prostorijama Medžlisa održi bajramski prijem za predstavnike lokalne vlasti i sveštenike SPC-a. Na Dan šehida članice Odjela za brak i porodicu obiđu šehidske porodice i podijele radost Bajrama s njima - istakao je ef. Bilalić.