Salkić: Dodik šalje poruke da Bošnjaci i Hrvati ne treba da žive u RS-u

Home

Salkić: Dodik šalje poruke da Bošnjaci i Hrvati ne treba da žive u RS-u


"Nekorektan i nepošten odnos prema nama, iseljavanje iz Palate Republike - to je poruka šireg konteksta. Poruka svim Srbima - kako se odnose prema Bošnjacima i Hrvatima, da se svi tako ophode. To je generalna poruka da Hrvate i Bošnjake treba udaljiti od procesa iz entiteta, kako bi sami shvatili da ne treba da žive tu".

"Uvjereni smo da je Dodik remetilački faktor BiH, zagovarač separatizma, zagovarač netrpeljivost, krši prava Bošnjaka i Hrvata u RS, i nanosi štetu BiH. On ne može biti strateški partner SDA", kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Na pitanje kroz šta prolaze Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj, Salkić je kazao:

"Moram upoznati javnost s tim. Nekorektan i nepošten odnos prema nama, iseljavanje iz Palate Republike - to je poruka šireg konteksta. Poruka svim Srbima - kako se odnose prema Bošnjacima i Hrvatima, da se svi tako ophode. To je generalna poruka da Hrvate i Bošnjake treba udaljiti od procesa iz entiteta, kako bi sami shvatili da ne treba da žive tu. To je opasna poruka, ne nosi mir, suživot i toleranciju. Mi živimo i moramo živjeti zajedno. Mnogi su ipak prihvatili poruku predsjednika Dodika, Vlada RS je prihvatila tu poruku".

"Ne mogu kazati zašto to Dodik radi, ja mogu reći kako ja to vidim. Ne mogu biti podanik bilo koga, provoditi politiku bilo koga. Meni je najvažnije da dođem među građane, da su zadovoljni onim što radim. Ne prodajem nikoga, želim svim građanima da uživaju podjednaka prava, i to je jedina mogućnost. Moj stav se kosi sa stavom predsjednika entiteta, koji zagovara podjele".

Na pitanje hoće li SDA mijenjati partnere unutar RS, Salkić kaže:

"Zvaničan stav je da nam je Savez za promjene partner, i vjerujemo da u ovom sastavu možemo tražiti kapacitete i snagu za napredak BiH. Savez za promjene nije spreman da podrži Zakon o akcizama, a strateški interes SNSD-a je da prođe, kako bi dobili novu tranšu MMF-a, za krpljenje budžetskih nedostataka. SNSD nije dio parlamentarne većine, ali mogu podržati zakon kako bi spasili budžet. SZP ne želi da pomaže poprilično neposobnoj vladi da ostane na životu".

(Izvor: Bportal.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 31/03/2017 - 12:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top