Saobraćajka i remećenje javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

B

 

– Za danas je najavljen prekid u elektronapajanju u ulicama Slunjska i Slunjske operativne grupe. Prekid je najavljen u terminu od 09.00h do 10.00h. Ostalo područje općine uredno je snabdjeveno električnom energijom.

– Vodosnabdijevanje je stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira kao i jednu saobraćajnu nezgodu. U nezgodi je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.

– Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Galijaševića, nije imala poziva za izlazak na teren.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 52 pacijenta. Dežurni doktori Ahmed Riyad Dash i Arnela Čokić troje pacijenata uputili su na dalje liječenje.

– Svjetski je dan ljubaznosti. Ljubaznost se sastoji od malenih znakova pažnje koje svakodnevno dajete svima oko sebe. Svjetski dan ljubaznosti obilježava se širom svijeta kao prilika da razmislimo o dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religijskih granica, te da shvatimo da smo dio globalnog društva jer nismo niti bolji niti lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.

Također, prema savremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima povećava našu sreću. Nasmiješite se i pomozite kolegama, udjelite komplimente prijateljima, poklonite čokoladu, ponudite zagrljaj ili pošaljite poruku dragim ljudima koje dugo niste vidjeli.

Ne zaboravite, lijepa riječ i gvozdena vrata otvara.

– Gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno izdvajamo dionice u centralnim i ponegdje zapadnim krajevima zemlje. U tim, kao i na dionicama u višim planinskim predjelima, kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da obavezno posjeduju zimsku opremu.

Na dionici magistralnog puta Konjic-Jablanica izvode se radovi u mjestu Lendava, zbog čega je svakim danom, od 07:30 do 16 sati, saobraćaj regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: Lukavac-Gračanica (u Sižju), Prača-Hrenovica (dionica Podgrab-Sastavci), Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka), kao i na nekoliko lokaliteta magistralnog puta Semizovac-Olovo-Kladanj. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

– Danas se u većem dijelu naše zemlje očekuje sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 12 do 18 °C.

– Biometeorološke prilike postepeno će, sa odmicanjem dana, biti lošije. Promjena vremena, praćena povećanom naoblakom i padavinama, izraženije u dijelu Bosne, nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije poput reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, problemi sa snom. Sa dolaskom noći opća slika dodatno će se pogoršati.