Saobraćajka u Velikoj Kladuši, 45 pacijenata u Hitnoj...

Servisne
Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na protekli period.

 

Servisne informacije započinjemo izvještajem iz Hitne službe Doma zdravlja. Naime, za pomoć se obratilo 45 pacijenata, od kojih su dva upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić i Ahmed Riyad Dash.

Jedna saobraćajna nezgoda bez povrijeđenih lica evidentirana je u biltenu PS Velika Kladuša. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Okanovića, nije imala intervencija.

Isporuka električne energije je uredna. Za danas nema najavljenih prekida.

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 1994. godine danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv stvaranja pustinja i suše. Pustinje čine približno jednu trećinu Zemljinog kopna, dok polovica stanovništva živi u zemljama u kojima postoje ozbiljni problemi sa snabdjevanjem vodom.

Pustinje su najnegostoljubiviji krajolik na Zemlji, bilo da je riječ o pješčanim, kamenim ili hladnim pustinjama. Zbog ekstremnih promjena temperature tokom dana i noći čini se kako u njima ništa ne može preživjeti ili se trajno nastaniti. Ipak, i u tom surovom krajoliku postoji život.

Pojava suše postaje sve češća u cijelom svijetu i pogađa razvijene kao i nerazvijene zemlje. Do sada naučnici nisu našli pouzdaniju metodu za sigurno predviđanje suše, ali prateći i analizirajući brojne meteorološke, hidrološke i hidrogeološke parametre sušu je ipak moguće naslutiti, a time na neki način i predvidjeti.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Padavine koje su tokom noći zahvatile centralnu i istočnu Bosnu jutros su prestale, pa se u većem dijelu zemlje saobraća po vlažnom ili suhom kolovozu. U jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, zbog magle i niske oblačnosti. Izdvajamo puteve na širem području: Tuzle, Doboja, Maglaja i Visokog. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju i prohodnosti putnih pravaca. Ako putujete na dužim relacijama pravite češće pauze.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

U većem dijelu BiH danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U centralnim i istočnim područjima Bosne jutro pretežno oblačno uz djelimično razvedravanje tokom dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 24, na jugu do 28°C.

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na protekli period. Stabilizacija vremena, uz ne suviše visoke temperature, pozitivno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće slabije izražene. U Bosni je moguće nešto duže zadržavanje naoblake i povremeni lokalni pljuskovi, što će djelimično kvariti ugođaj, u Hercegovini sunčanije većim dijelom dana. Sa noćnim satima, u cijeloj zemlji se očekuje dodatno poboljšanje biometeoroloških prilika.