Šarović: Orbanovih 100 miliona eura može samo dati efekte ličnoj politici Dodika

321
Najgora moguća opcija je najava i mogućnost stavljanja u jednu vrstu međunarodne izolacije Republike Srpske i njenih institucija, rekao je Šarović

Da li vidite potrebu da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv političkog rukovodstva Republike Srpske zbog rušenja ustavnog poretka BiH?

- Nisam vidio potrebu za tako nečim, a pogotovo da se u Tužilaštvo pozivaju lideri opozicionih stranaka da daju svoje iskaze u svojstvu svjedoka.

Hoće li SDS imati političku štetu na izborima zbog toga što niste glasali za zaključke Narodne skupštine u vezi sa vraćanjem nadležnosti?

- SDS ne vjeruje onom što radi Milorad Dodik jer smatramo da je manipulator bez ozbiljne namjere da ostvari i realizuje zaključke Narodne skupštine. Njega interesuje samo ponovno osvajanje vlasti kroz igru s patriotskim osjećanjima građana. Uz to, svojim djelovanjem ozbiljno je poljuljao poziciju Republike Srpske u međunarodnim krugovima stvarajući od Republike globalni “slučaj” i vukući cijelu zemlju u potpunu izolaciju. Dodik je realno postao prijetnja normalnom razvoju i napretku Republike Srpske i zato u njegovoj farsi i opasnom kockanju sa sudbinom RS nismo željeli da učestvujemo. Vjerujemo da smo mi glas razuma i nečeg normalnog u ovoj zemlji i da će to građani prepoznati.

Ukoliko SAD uvedu dodatne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, da li mislite da će to zaista biti sankcije samo protiv pojedinaca ili će negativne efekte osjetiti Republika Srpska?

- Generalno imam negativan odnos prema sankcijama bilo koje vrste i prema bilo kome. Tako gledam i na mogućnost sankcionisanja pojedinaca iz Republike Srpske od strane nekih zemalja, uključujući SAD, o čemu se u javnosti špekuliše. Najgora moguća opcija je najava i mogućnost stavljanja u jednu vrstu međunarodne izolacije Republike Srpske i njenih institucija. Nadam se da do takvog scenarija neće doći i da će vlast koja nas je dovela dovde zajedno sa svojom retrogradnom politikom uskoro otići u prošlost. Jedino tako i Republika Srpska ima šansu da se konačno okrene budućnosti.