Sastanak s Novalićem i Drljačom u utorak: Može li Vlada FBiH ispuniti obećanje i povećati penzije?

Home

Sastanak s Novalićem i Drljačom u utorak: Može li Vlada FBiH ispuniti obećanje i povećati penzije?


Penzioneri u Federaciji BiH, od kojih skoro tri četvrtine živi od 326 maraka mjesečno, već odavno su izgubili strpljenje. Na težak položaj odlučili su se ukazati organiziranjem protesta zakazanih za 14. septembar.

Rok Vladi FBiH da o povećanju penzija za 10 posto razgovara bio je dat do petka, 1. septembra. No, zbog bajramskih praznika, sastanak će sačekati utorak, 5. septembar, za kada je zakazan sastanak predstavnika penzionera s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrom za rad i socijalnu politiku FBiH Veskom Drljačom.

 

Konačna odluka

Tada bi konačno trebalo biti poznato hoće li 16.000 penzionera, koliko ih je do sada registrirano za proteste u Savezu penzionera FBiH, zaista 14. septembra izaći na ulicu.

Sve će zapravo zavisiti od toga hoće li Vlada FBiH moći povećati penzije, te to pismeno potvrditi, a onda će konačnu odluku o daljnjim potezima penzionera donijeti Skupština penzionera FBiH, čiji nam je predsjednik Omer Omerefendić potvrdio da će vanredna sjednica tog tijela biti održana 11. ili 12. septembra, dakle uoči zakazanih protesta.

- Vlada FBiH, odnosno njeni predstavnici, iako smo im do petka bili dali rok, nisu ništa poduzeli kako bi se sastali s nama. Oni to pravdaju brojnim obavezama koje su imali pred Bajram, tako da su nas u utorak poslije podne pozvali da razgovaramo o svim problemima naše populacije. Posljednji put pred proteste vidjet ćemo šta to Vlada nudi penzionerima za prevazilaženje teškog materijalnog položaja. Izjasnit ćemo se je li nam prihvatljiva Vladina ponuda ili idemo u proteste – ističe Omerefendić.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Ned, 03/09/2017 - 21:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top