Schulz: Merkela nema viziju, neću pokleknuti pred Erdoganom

Home

Schulz: Merkela nema viziju, neću pokleknuti pred Erdoganom


Kandidat socijaldemokrata za kancelara Nemačke Martin Schulz ocijenio je da Angela Merkel "nema viziju za budućnost".

On tvrdi i da neće pokleknuti pred predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i da će, ako treba, raskinuti dogovor sa Turskom o politici prema izbjeglicama.

Nedjelju dana uoči saveznih parlamentarnih izbora predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) uputio je u razgovoru za Detsche Welle (DW) oštre kritike na račun turskog predsjednika Erdogana i istakao da su ljudska prava u Turskoj u lošem stanju.

"Ako sutra budete putovali u Tursku i odande izvještavali, ne mogu da vam garantujem da nećete završiti u zatvoru“, poručio je novinarima Schulz.

Saradnja i sa nedemokratskim zemljama

On je dodao da "trenutno nema puno smisla razgovarati s Erdoganom". DW podsjeća da se Schulz već nekoliko puta izjasnio za okončanje pristupnih pregovora EU sa vladom u Ankari, a izrazio je i spremnost na odustajanje od saradnje s Turskom kada je riječ o politici prema izbjeglicama.

„Nisam spreman da pokleknem pred Erdoganom. Čovjek ne smije da dopusti da bude ucjenjivan“, kazao je predsjednik SPD-a.

Schulz je rekao da će, ako postane kancelar, otvoreno razgovarati i sa članicama EU koje odbijaju da prime izbjeglice. On se takođe izjasnio za to da se u Evropi uvedu takozvane kvote ili useljeničko pravo s jasnim brojem izbjeglica.

Kandidat socijaldemokrata za kancelara smatra da je moguća saradnja i s afričkim zemljama koje nisu demokratske kako bi se spriječilo kretanje izbjeglica u smjeru Evrope, ali je istakao da bi to bilo moguće samo u saradnji i pod kontrolom međunarodnih organizacija.

Merkel ubjedljivo vodi

DW navodi da, prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, kandidatkinja Kršćanskodemokratske unije/Kršćanskosocijalne unije (CDU/CSU) Angela Merkel trenutno ubjedljivo vodi.

Navodi se da se Schulz ne predaje i optužuje kancelarku da „samo upravlja onim što je već postignuto“ i da „nema viziju za budućnost“. Schulz je takođe rekao da ne pridaje veliki značaj ispitivanju javnog mnijenja.

„24. septembra odlučuje narod. Vidjećemo kako će biti", zaključio je on.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 18/09/2017 - 07:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top