SDA je u fazi raspadanja, ljevica ne smije propustiti tu historijsku šansu

Posljednja dešavanja među strankama lijeve orijentacije u BiH za Vijesti.ba je komentirao politički analitičar Žarko Papić, koji kaže da je sa žalošću vidio ono što se jučer desilo na relaciji SDP – Demokratska fronta.

- Prijedlog DF-a je, moram reći, pripremljen tako da ga SDP ne prihvati. Onu vrstu, govorim o svih sedam-osam tačaka, teško da bi mogla prihvatiti jedna ozbiljnija politička stranka, to je čista improvizacija, i s obzirom na to da sam imao komunikaciju i s jednima i s drugima, svi prethodni razgovori išli su na drugu stranu. Što je bitnije, kada je riječ o ujedinjenju, ono se tumači kao fizičko spajanje četiri stranke. Usput rečeno, jedna od tih stranaka, Građanski savez, nije lijeva nego neoliberalna globalistička stranka ako tako mogu reći, i ona u taj paket teško da može ući. Ja mogu razumjeti da se termin "građanski" suprotstavlja terminu nacionalnog, ali ako se uđe u strukturu građanskog, ima bogatih građana i tajkuna, ali i siromašnih. Građani nisu peta nacija - kazao je Papić.

Dodaje da se zalagao za zajednički nastup potencijalne ljevice, da se ide u više kolona, jer je sada već stvarno prekasno za perfektno organizirano ujedinjenje.

- Zalagao sam se za to da se sa sličnim ili identičnim programom napravi predizborna koalicija koja bi postala i postizborna, osigura kritična masa glasova u oba parlamenta - kazao je Papić.

Na pitanje znači li to nastup u koaliciji koja bi nosila određeni naziv, Papić je odgovorio:

- Upravo o tome i govorim. Bilo je riječi o tome da predizborni programi SDP-a i DF-a budu objavljeni u jednoj publikaciji. Međutim, bojim se da su sve ove četiri stranke upale u zamku i da je glavna stvar ko će biti kandidati za članove Predsjedništva, i u borbu za mjesto koje samo po sebi nije odlučujuće, a već smo u nekoliko ciklusa u situaciji da je član Predsjedništva vođa nacije, gdje, kao što je sada slučaj, Čović i Izetbegović dobivaju na značaju, i to se treba razbiti jer puno je važnije koliko će se mjesta osvojiti tamo gdje je po Ustavu stvarna vlast, a to su parlamenti.

Ovaj analitičar kaže da posljednja dešavanja u kontroliranom haosu odgovaraju svima onima koji pokušavaju da sakriju programska opredjeljenja.

- Šta bi morao biti program socijaldemokratski orijentiranih ili lijevih partija koje su naravno suprotstavljene nacionalizmu, ali ono što je bitnije, to je socijalna situacija. Može li se artikulirati četvrtina siromašnih građana BiH koji nemaju da večeraju, što su statistički podaci Svjetske banke?! Može li se aritkulirati ogroman broj nezaposlenih, penzioneri koji jedva preživljavaju, i može li socijalno bure baruta eksplodirati na izborima. Ja sam za tu revoluciju u oktobru ove godine, i ona je moguća samo ako ove lijeve partije sa sličnim programom izađu na izbore, pa neka ih je i u više kolona, a ne nužno u fizičkom ujedinjenju. Gajim neke nade od sastanka koji je najavljen za sutra da će naći zajednički jezik, jer se definitivno trebaju dogovoriti da nema više tih solističkih nastupa. Meni je veoma drag, skoro bih rekao prijatelj, Željko Komšić je napravio veoma ozbiljnu grešku - rekao je Papić.

On je dodao da Komšić, što ne mora nužno biti loše, stalno pravi "probleme", uvjetno rečeno.

- Međutim, stvarni motiv za ovu njegovu ideju i za njegovu kandidaturu je izvlačenje Demokratske fronte iz dosta loše situacije. Kandidaturom bi Komšić povukao DF naprijed. S druge strane, u DF-u imate više ljudi sa izuzetno velikim profesionalnim i političkim kapacitetom. Nisam sasvim siguran da su oni u sebi sasvim potpuno spremi na ove vratolomne obrate. Ja sam se zalagao da lijeva grupacija ide s kandidaturom za sva tri člana Predsjedništva iz principijelnih razloga. Nije poenta hoće li dobiti ili neće dobiti, nego da time pokazuju svoju multietničnost jer multietničnost nije statistika nego stvar politike. Ja sam za to da taj blok izađe s kandidatima i za bošnjačkog i za hrvatskog i za srpskog člana Predsjedništva, od čega se izgleda odustaje -  istaknuo je Papić i dodao:

- Naravno da taj kandidat ne bi bio izabran, ali bi povukao glasanje za taj proevropski blok za parlament RS jer ako ova dva bloka u RS, oko SNSD-a i Saveza za promjene budu izjednačeni, s tri, četiri zastupnika proevropskog bloka, imate ključ vlasti u rukama, i vi ste odlučujući faktor. Mislim da bi principijelno bilo da se za sva tri kandidata i u tom slučaju nemam ništa protiv da Komšić bude kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Na pitanje o pominjanju Slave Kukića i Željka Komšića u kontekstu kandidatura i optužbi za mobiliziranje glasačkog tijela HDZ-a, Papić je kazao:

- Jasno je da tvrdo jezgro HDZ-a mrzi i jednog i drugog podjednako. Slavo Kukić je moj prijatelj, ali sasvim sigurno da on nema nikakve šanse da bude izabran za člana Predsjedništva i puno su veće šanse Željka Komšića. To je moja procjena. Još uvijek smo daleko od izbora, ali put u pakao popločan je predizbornim kampanjama. Mi smo sad uvjetno rečeno imali dramu na ljevici, a šta nas sve može čekati u narednim mjesecima kako se budu zaoštravale tenzije, to je teško i zamisliti. Dakle, bit će haos na sve strane i prema tome, teško je davati prognoze. Jedino što je sigurno jeste da lijevi blok ima historijsku šansu jer su se nacionalni koncepti potrošili. Svima je jasno da siromašni Srbin, Bošnjak, Hrvat ili ostali imaju više zajedničkih interesa nego što ih nacionalne tradicije razdvajaju, kao što zajedničke interese imaju tajkuni i nacionalne oligarhije kod tih nacija. Uz to dodajte da se partije izašle iz narodnih pokreta, SDA, SDS počinju rasturati iznutra. SDA je u fazi raspadanja zbog svoje kartelske logike gdje se karteli sudaraju, i to otvara veliki prostor i građani vide šta se dešava sa tim strankama. Ne smije se proigrati ta historijska šansa - rekao je Papić.