Šef humanitarne organizacije: Ubijanja zdravstvenih radnika u Gazi moraju prestati

a

Generalni sekretar i izvršni direktor Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) Jagan Chapagian pozvao je u četvrtak na okončanje ubistava zdravstvenih radnika u Gazi nakon što su dvojica ubijena u Rafahu, gradu na jugu Gaze na koji je Izrael počeo invaziju ranije u maju.

„Srce mi je slomljeno ubistvom dvojice bolničara Palestinskog Crvenog polumjeseca, Haithama Tubasija i Suhaila Hassoune dok su bili na dužnosti“, naveo je Jagan Chapagain na društvenoj mreži X, izražavajući saučešće njihovim porodicama i kolegama.

Od oktobra IFRC izgubila je 24 kolege, 20 iz Palestinskog Crvenog polumjeseca i četiri iz Crvene Davidove zvijezde u Izraelu.

"Ovo je neprihvatljivo i mora prestati", rekao je Chapagian.

Dvojica bolničara su bila na dužnosti kada je u srijedu pogođeno njihovo vozilo hitne pomoći u području Tal Sultan.

Predsjednica IFRC-a Kate Forbes izrazila je žaljenje zbog ubistva bolničara, navodeći da to mora prestati.

“Svaka smrt u ovom sukobu je jedna previše. Moramo zaštititi naše osoblje i volontere”, navela je ona.

Pozvala je na prekid vatre i nesmetan humanitarni pristup Pojasu Gaze, gdje se milioni ljudi suočavaju sa sve većom glađu.

Izrael je ubio više od 36.200 Palestinaca u blokiranoj enklavi od početka ofanzive nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.