Šepić: Izborni zakon za HDZ i SDA je tema na kojoj mogu mobilizirati svoje biračko tijelo (VIDEO)

Predsjednik Nezavisnog bloka kazao je i da probosanske stranke u FBiH rade na dobar način što se tiče njihove inicijative za izmjene Izbornog zakona

Senad Šepić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Nezavisnog bloka, u večerašnjem Dnevniku TV1 govorio je, između ostalog, o izmjenama Izbornog zakona te prokomentarisao zašto HDZ-u i SDA odgovara sukob kada se govori o ovim izmjenama.

- Zato što im treba najbolja tema na kojoj mogu moblizirati svoje biračko tijelo - tema zaštite i prava Bošnjaka ili Hrvata, ma šta to značilo. Ako pogledate suštinski rezultat te takve borbe, vidjet ćete da je sve manje prava, dostojanstva i kapaciteta i bošnjačkog i hrvatskog naroda. Prvobitno se to odnosi na profil politike koji zagovaraju dva lidera. Nema stvarnih rezultata njihove vladavine, nema novih radnih mjesta, nema Evrope, stvarnog napretka koji bi običan čovjek mogao osjetiti. I onda im to dođe kao idealna tema. Jako je važno da se priča o Izbornom zakonu stavi u stranu. Da se dogovore, a mislim da neće, ili da se ta pitanja odgode za poslije izbora 2018, kada ćemo dobiti jedan novi potencijal ljudi koji će imati interesa da riješi ta pitanja, istakao je Šepić.

Predsjednik Nezavisnog bloka kazao je i da probosanske stranke u FBiH rade na dobar način što se tiče njihove inicijative za izmjene Izbornog zakona.

- One žele simetriju, da Dom naroda Federacije ima kapacitet odlučivanja kao Narodna skupština RS-a. Mislim da je to korak naprijed, da bi to donijelo više pravne sigurnosti, kazao je Šepić.