Skupština USK neće više zasjedati, a naknade idu: Profesionalni zastupnici imaju oko 2.500 KM plaće, ostali paušal od 1.800 KM

.
Iako im još nije kraj mandata, pola kantonalnih skupština je po svemu sudeći već održalo svoje posljednje sjednice, a dio njih će imati još eventualno jednu, mahom vanrednu. Za to vrijeme zastupnici neće ostati bez svojih primanja.

 

Nazvali smo sve kantonalne skupštine da provjerimo da li će u neradu pratiti “kolege” s državnog nivoa.

Skupština Unsko-sanskog kantona u julu je imala sjednicu, a zastupnici smatraju da novih više neće biti. Profesionalni zastupnici u ovom kantonu, kako su nam rekli, imaju oko 2.500 KM samo neto plaće, a ostali imaju paušal od 1.800 KM na šta ide naknada za prisustvo sjednici…

Možemo se slikati

– Mislim da se neće sazivati više nijedna sjednica jer ovi u vlasti nemaju većinu, a ne nude ništa što bi bilo pozitivno. U proteklim mjesecima drugi kantoni gledaju da pomognu ljudima, a mi se pored Vlade i Skupštine USK možemo samo slikati. U prošlim mandatima su se sjednice održavale bez obzira na izbore, a mi smo u ovom mandatu imali 25 sjednica, što je tri puta manje nego prije – prokomentirao je Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK, dodavši da gomila materijala čeka na razmaranje.

Skupština Posavskog kantona sjednicu je održala 1. septembra. Većina zastupnika i ovdje samtra da ih najvjerovatnije više neće ni biti, barem ne redovnih. I u prošlom mandatu u septembru, uoči izbora, nije bilo sjednica, sve do konstituirajuće sjednice novog saziva Skupštine.

Njihove plaće iznose jednu prosječnu plaću FBiH, što je oko 1.100 KM, na šta ide topli obrok i paušal.

Zastupnik SBB-a u Skupštini Posavskog kantona Senad Ahmetović kazao je da je najvažnije da su u ovom mandatu izmijenili Ustav Posavskog kantona, Poslovnik o radu Skupštine i usvojili 40 tačaka pa je postignuta ravnopravnost svih građana.

No ostalo je još bitnih stvari, a jedna od njih je povećanje iznosa porodiljske naknade, što je, kaže Ahmetović, bila njegova inicijativa.

Zaokupljeni izbornom kampanjom

Vrlo je moguće da je “kraj svirala” i Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pojedini zastupnici su kazali da su uvjereni da, nakon održane sjednice početkom augusta, više neće sjesti u klupe jer za to nema prostora zbog izborne kampanje, iako ima nedovršenog posla.

Aida Sirbubalo (DF), predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, istakla je da već dva puta na kolegiju pokušava dogovoriti novu redovnu sjednicu, nakon što je posljednja bila u julu, ali bezuspješno. U prošlom mandatu nakon augusta, uoči izbora, nisu imali zasjedanja.

– Ima nedovršenih materijala i tačaka. Ali kolege iz opozicije čak nisu htjele podržati čak ni dnevni red sjednice kolegija. I danas smo imali kolegij, ali niko nema većinu, ni pozicija ni opozicija. Znamo da je kampanja počela, ali moramo raditi u interesu građana. Ako budem prinuđena, zakazat ću vanrednu sjednicu – dodala je Sirbubalo.

Neke od tačaka na koje čekaju građani BPK su zakon o socijalnoj zaštiti, pitanje porodiljskih naknada. A profesionalni skupštinski zastupnici imaju do 1.900 KM plaću.

U Skupštini Livanjskog kantona pak se spominje mogućnost vanredne sjednice u septembru, i to zbog rebalansa budžeta. Posljednju su održali krajem jula.

– Što se tiče ostalih materijala, mislim da smo završili sve što je dolazilo od Vlade Livanjskog kantona – kazao nam je Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona.

Pauza tri mjeseca

U Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nam kažu da se spominjalo da će biti još jedna sjednica nakon što je početkom augusta održana posljednja, a u Skupštini Srednjobosanskog kantona su nam rekli da je naredna sjednica zakazana za 20. septembar nakon što je prethodna bila čak u junu.

U Kantonu Sarajevo trebaju dovršiti započetu sjednicu koja je već imala jedan nastavak, i to bi moglo biti to za ovaj mandat. I ovdje osnovna plaća profesionalnog zastupnika iznosi oko 2.500 KM.

Skupština Tuzlanskog kantona zasjedala je krajem augusta i to se smatra uspjehom.

– Zasad nema najava da će biti sjednice. Možda bude neke vanredne u slučaju potrebe. Govorilo se o rebalansu budžeta, ali to nije sigurno. Ali sve tačke smo završili, nije ostalo da se išta uradi. Ovaj saziv je imao sjednicu krajem augusta, što je i uspjeh jer su u prethodnim mandatima posljednje sjednice bile u julu – rekao je Mahir Mešalić (DF), član Kolegija Skupštine TK.

S druge strane, Skupština Zeničko-dobojskog kantona sjednicu je održala također krajem augusta, ali je moguće da će imati još dvije.

– Najvjerovatnije ćemo između 20. i 25. septembra imati sjednicu, redovnu. Ima akata koji idu i koji ne mogu čekati. Mi ćemo imati možda još dvije sjednice. Ima stvari koje ne mogu čekati. Mi smo plaćeni paušalom da radimo, nema veze što je izborna kampanja. Kod nas to nije problem, ni opoziciji ni poziciji – istakao je Ćazim Huskić (SDA), predsjedavajući Skupštine ZDK.