Slučaj iz Cazina šokirao javnost: Kada onaj ko je napadnut ima pravo upotrijebiti oružje?

af

Slučaj iz Cazina u kojem je žena, da bi se suprotstavila razbojnicima, potegla vatreno oružje i pucala, šokirao je javnost u našoj zemlji.

Naime, krajem prošlog mjeseca tri osobe pokušale su opljačkati bračni par Memić.

Tom prilikom je žena teško ranila jednu osobu kako bi spasila muža koji je u tom trenutku bio u fizičkom sukobu sa jednim od provalnika, dok su ostala dva razbojnika pobjegla. Prema navodima medija, razbojnici su tukli njenog muža, imali su palice i pištolje…

Ranjeni provalnik je preminuo nakon kome u kojoj je bio nekoliko dana. Na društvenim mrežama su brojne rasprave, mnogi smatraju potpuno opravdanim reakciju ove žene, hvale njenu hrabrost, ali se pitaju da li će snositi kaznu za svoj postupak jer je napadač preminuo.

ČEKATI REZULTATE ISTRAGE

Pitali smo stručnjake kako su zakonom regulirani ovakvi slučajevi u našoj zemlji.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Nedžad Korajlić kazao je za Hayat.ba da će istraga u konkretnom slučaju utvrditi da li je u pitanju bila nužna odbrana ili krajnja nužda odnosno da li je riječ o elementima koji isključuju krivičnu odgovornost.

 

  • To će raditi istraga i pokazat će da li je to radila u nužnoj odbrani – kazao nam je Korajlić.

Ističe da ne može komentirati konkretan slučaj jer nije upoznat sa detaljima, ali navodi da se u ovakvim i sličnim slučajevima utvrđuje i da li je bilo prekoračenja nužne odbrane.

  • Utvrđuje se da li je bilo potrebe za korištenjem vatrenog oružja. U svakom slučaju, istraga se mora provesti, obaviti uviđaj. Tužilaštvo će nakon toga odlučiti da li će pokrenuti istragu ili podići optužnicu, a onda u postupku utvrditi o čemu je riječ. Nužna odbrana, prema zakonskoj definiciji, je odbrana koja je neophodno potrebna da bi učinilac od sebe ili od drugog odbio istovremeni protivpravni napad. Krajnja nužna odbrana je otklanjanje opasnosti, naprimjer kada vatrogasac razbija vrata da bi ušao u zgradu i ugasio požar da bi otklonio veću opasnost – pojasnio je Korajlić.

POGREŠNA PROCJENA

Kada je riječ o odbijanju napada, dodaje, tu mogu biti elementi prekoračenja nužne odbrane gdje neko može pogrešno smatrati da je ugrožen njegov život.

  • Zato ponavljam, to mora istraga utvrditi. Čovjek u nužnoj odbrani ima pravo upotrijebiti vatreno oružje ili neko drugo sredstvo koje bi spriječilo napada na život i djelo njega ili nekog drugog – naveo je Korajlić za Hayat.ba.