Neovisni stručnjaci UN-a: Smrt Morsija ubojstvo koje je odobrila država

Neovisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u petak u izvješću da bi se smrt bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji je umro u lipnju nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa "ubojstvom koje je odobrila država".

Čelnik Muslimanskog bratstva je bio zatočen u "uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebice tijekom zatočenja 5 godina u zatvoru Tora", napisali su stručnjaci u priopćenju.

Njegova smrt "nakon takvih uvjeta može se povezati sa ubojstvom koje je odobrila država", ocijenila je ekipa stručnjaka, koje vodi specijalna izvjestiteljica Agnes Callamard i UN-ova Radna skupina za samovoljna zatočenja.

Morsi, prvi civil demokratski izabran u Egiptu, umro je u lipnju nakon što se srušio tijekom procesa na sudu u Kairu.

Bio je zatočen nakon što ga je u srpnju 2013. svrgnuo Abdel Fattah al-Sisi, vojni zapovjednik i sadašnji predsjednik Egipta. Proveo je gotovo šest godina u zatvoru u izolaciji bez zdravstvene njega dijabetesa i hipertenzije, rekli su stručnjaci.

Naglasili su da su vlasti bile opetovano upozoravane na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do njegove smrti, prenosi N1.

Nema dokaza da su vlasti reagirale na upozorenja iako su posljedice bile predvidive, prema njihovom priopćenju.

Izvor: