Šolc u Vašingtonu: Bajden će tražiti jasno objašnjenje njemačke pozicije

321
Sumnje u vezi s transatlantskim savezom pojavile su se dijelom zbog privrženosti Berlina projektu plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) otputovao je jučer u svoju prvu posjetu Vašingtonu otkako je preuzeo dužnost. Šolca će danas u Bijeloj kući primiti američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden). 

Sastanak dolazi u vrijeme sve glasnijih pitanja o predanosti Berlina Sjedinjenim Američkim Državama u vezi ukrajinske krize, a SAD traži od Njemačke da se više uskladi s pozicijom Vašingtona.
Bajden će tražiti objašnjenje njemačke pozicije
Sumnje u vezi s transatlantskim savezom pojavile su se dijelom zbog privrženosti Berlina projektu plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom. To su oštro kritikovale SAD i istočnoevropske zemlje, kao i odluku Berlina da ne isporuči oružje Ukrajini.

- Ne isporučujemo kriznim prostorima...ne isporučujemo smrtonosno oružje Ukrajini - rekao je Šolc uoči puta za Vašington.

Kako se navodi, Bajden će od Šolca tražiti objašnjenje njemačke pozicije oko Sjevernog toka 2. Američka vlada je u nedjelju još jednom zaprijetila zatvaranjem tog plinovoda.

 Ako Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed i Rusija shvaća da smo se koordinirali s našim saveznicima - rekao je za NBC Džejk Saliven (Jake Sullivan), Bajdenov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Šolc ove sedmice i sa Makronom i Dudom
Također, Šolc je prije odlaska u SAD rekao da će Rusija platiti visoku cijenu za napad na Ukrajinu, ali da se mora učiniti sve "kako bi se dala šansa diplomaciji".

Inače, njemački kancelar će se ove sedmice sastati i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i liderom Poljske Andžejom Dudom (Andrzej).