Spisak namirnica koje imaju antikancerogeno dejstvo

Home

Spisak namirnica koje imaju antikancerogeno dejstvo


Za hranu kažu da je i otrov i lijek. Magazin "Readers Digest" sastavio je spisak 9 namirnica koje imaju antikancerogeno dejstvo.

DODAJTE BIJELI LUK U SVE ŠTO JEDETE
Bijeli luk ima komponente koje stimulišu imuni sistem da se na prirodan način bori protiv raka i ima potencijal da spriječi širenje tumorske mase. Studije pokazuju da ova namirnica može da smanji šansu da obolite od raka želuca.  
 
BARENI BROKOLI OBAVEZAN NA TRPEZI
Već je poznato da je brokoli super preventivna biljka. Zapamtite da su španski naučnici otkrili da obrada brokolija u mikrovalnoj ubija 97 posto flavonoida. Zato ga barite na pari. To je najbolji način pripremanja ili ga dodajte u supu ili salatu.
 
BRAZILSKI ORAH MAKAR U SALATI
Ovaj plod je bogat selenom mineralom koji pomaže obnavljaju ćelija. Studija sa Harvarda među muškarcima je pokazala da oni sa dosta selena u organizmu imaju 48 posto manje šanse da obole. Dokazano je i da 200 mikrograma selena dnevno za 63 posto smanjuje razvoj tumora prostate, za 58 posto smanjuje rak crijeva, a za 46 procenata plućne malignitete.
 
PIJTE SVJEŽU LIMUNADU
Dnevna doza citrusnog voća može umanjiti upola rizik od raka usta, grla i stomaka. Odličan izbor je limunada od pola limuna dnevno.

POLA ŠOLJE BOROVNICA ZA DORUČAK
Borovnica je broj jedan namirnica sa svojim antioksidantnim dejstvom. Antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji mogu da oštete strukturu ćelije i da odvedu do različitih bolesti uključujući i tumor.

ZAVOLITE ARTIČOKE
Artičoke su odlična prevencija raka kože. Ovo povrće nije toliko zastupljeno na našoj trpezi, ali je svuda u svijetu priznato njegovo izuzetno zdravo dejstvo. 

LOSOS NA ŽARU
Australijski istraživači su otkrili da oni koji jedu jednom sedmično lososa imaju za trećinu manje šanse da obole od leukemije, melanoma i Non Hočkinsove bolesti. I to sve zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.
 
SREDINA KIVIJA LJEKOVITA
Kivi je prebogat antioksidansima, vitaminom C i E. Najbolje je da ga jedete svježeg, a možete da pripremate i ukusne salate od ovog voća.
 
KISELI KUPUS JE SPAS
Finski naučnici tvrde da fermentacijom kupusa stvara se hranljiva kombinacija koja je od neprocjenjivog značaja za ljudsko zdravlje, piše Blic. Ako vam je kiseo kupus mnogo kiseo, ocijedite ga i isperite dobro, ali pravite tokom zime redovno salate.

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 03:19

Facebook komentari

Back to top