Spletkaroš Fikret Muslimović i danas radi za BIA-u!

Vidjevši svoju sliku u najavi knjige o Fikretu Muslimoviću, koju priprema istraživački tim “Dnevnog avaza”, Zoranu Čegaru, legendi ratne odbrane Sarajeva, nešto je proradilo u želucu.

Vratila su mu se sjećanja na gadosti i podmuklosti koje je protiv njega, ali i brojnih drugih uglednika i heroja, radio nekadašnji oficir zloglasnog KOS-a.

Muslimović je Čegara optužio, a što je „Avaz“ u najavi serijala „Zaklele se ptice KOS-u“ objavio, da je „sigurno nečiji špijun“.

Zbog toga se Čegar javio “Avazu” da, kako kaže, “konačno on progovori” o tome ko je zaista Muslimović, za koga je radio, ali i za koga danas radi.
Vrbuju ljude

- Fikret Muslimović me prozvao da sam sigurno nečiji agent. Da bi nekoga optužio tako, mora imati dokaze, da kaže „mi znamo da Čegar radi za tu službu, od tog dana, te poslove, tog kodnog imena...“. A, on je prozvao sve ljude koji su koliko-toliko učinili na odbrani Bosne. I svi ne valjaju, samo on i onakvi kao što su on „valjaju“. Zato što od prvog dana, kao i danas, Muslimović i oni rade za srbijansku obavještajnu agenciju BIA-u. Vrbuju ljude ovdje kod nas da rade za BIA-u – kaže Čegar.

U „Avazu“ je, kaže, vidio 50-60 ljudi koji su istinski radili za Bosnu i Hercegovinu.

Image

- I Muslimović pljuje po tim ljudima. Ja ne mogu vjerovati da se usuđuje. Podnijet ću tužbu protiv njega. Svi mi, o kojima je pisao, trebamo tužiti Muslimovića, da mi kažemo na sudu ko je taj Fićo, visoki oficir zloglasnog KOS-a, smeće – kaže on.

Čegar postavlja pitanje pojedincima na vlasti „zašto drže takav šljam i daju mu bilo kakav značaj i prostor da bi on mogao pljuvati po istinskim braniocima i onome što su oni radili“. Poručuje da je želio raditi ono što su tražile „furde kao što je Muslimović, sad bi bio šta poželi u ovoj državi, a ne ono što jeste“.

On upozorava da su Muslimović i njegova grupa ušli u sve pore ovog društva, od namjenske industrije, FUP-a, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ministarstva sigurnosti, tužilaštava, sudova...
Mjesto na robiji

- Ja sam patriota i ljubim ovu Bosnu. Sve što sam uradio, uradio sam po nalogu onih koji su znali šta radim, kako radim i za koga – za dobrobit Bosne. A pljuju nas kriminalci čiji je najveći domet da napišu da je neko od funkcionera zaposlio svoju ženu ili dijete. Ja znam što nas pljuju. Što plivaju u ovom društvu, kako mogu raditi određene stvari. Njima je mjesto na robiji jer rade protiv ove zemlje. Drže ih ovi na vlasti, jer za njih imaju „nešto“, ako ga ne podrži, on će izaći u javnosti i izblamirati tog u vlasti ili mu neće srpska strana dati podršku za, recimo, reizbor – kaže Čegar.
Tražili su od mene da odradim neke stvari u slučajevima Radončić, Vikić...

On kaže da zna da je Muslimović pratio ljude po Hrvatskoj i Austriji u ratu, pisao određene stvari za određene ljude, koje nisu istina.

- Evo, ja znam konkretno u slučaju Fahrudina Radončića. Kad je to bilo, ja sam bio načelnik Obavještajne službe FUP-a. Tražili su od mene da se odrade neke stvari. Ja sam rekao da se time ne bavim. Isto je za sviju kojima su montirani procesi. I za Fahru, Alispahića, Vikića, Munju... - kaže Čegar.

(U sutrašnjem broju donosimo nastavak reagiranja, u kojem Čegar govori o tome ko sve radi za BIA-u u bh. policijskim agencijama, o tome šta je jedan državni funkcioner radio 13-godišnjakinji...)