Srbija podigla dva MiG-a nakon što su uočili neidentifikovanu letjelicu u svom zračnom prostoru

c

Ministarstvo odbrane Srbije obavijestilo je da su u zrak podigli dva lovačka aviona nakon što su u svom vazdušnom prostoru primijetili neidentifikovanu letjelicu. Letjelica im se izgubila iz vida, a MiG-ovi su se vratili u bazu.
"Nepoznata letjelica uočena je danas iznad Valjeva", saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na osnovu naređenja predsjednika Srbije, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandra Vučića podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za protivvazdušna dejstva i radarska sredstva nastavili su osmatranje vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju.

"U toku navođenja dežurnog para aviona do zone presretanja, cilj se izgubio sa odraza radarskih pokazivača. Lovci su nastavili let i izvršili pretraživanje zone po proceduri, s ciljem potvrde situacije", dodaju iz Ministarstva.

Nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile redovno praćenje i osmatranje vazdušnog prostora.

Stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Srbije otkrile su nepoznatu letjelicu u 10:39 sati na visini od 5.500 metara, navodi se u saopštenju.