SRBIJANSKI MEDIJI: U Cazin će biti raspoređeno 2500 migranata

Migrantska kriza koja je posljednih mjeseci zahvatila BiH svakim danom postaje sve teža.

Migrantska kriza koja je posljednih mjeseci zahvatila BiH svakim danom postaje sve teža i ozbiljnija. 

Nadležni organi još uvijek bez rješenja, a smještajnih kapaciteta sve je manje.

U pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije, svakim danom u BiH pristižu nove grupe migranata iz Palestine, Sirije, Iraka, Alžira.

Prema podacima GP BiH, najveći broj pokušaja ilegalnih izlazaka iz BiH evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, Posušja, Čapljine i Gruda.

Kako je naveo srbijanski list Danas, Evropska unija trenutno priprema plan da za sve migrante izgradi veliki kamp i to van svojih granica, a države u regiji pribojavaju se da će se taj kamp naći baš na njihovoj teritoriji.

Austrijski kancelar, Sebastian Kurz, najavio je izgradnju takvog kampa, ali tačnu lokaciju nije otkrio.

U Bosni i Hercegovini pojavila se mapa s ucrtanim brojkama za razmještaj migranata, prema kojoj će u Velikoj Kladuši biti smješteno do 3.000 migranata, u Bihaću bi se smjestilo njih 2.500, u Cazinu 2 500, Banja Luci 1.500, Mostaru 3.000...

Mapu s ucrtanim brojkama za razmještaj migranata objavio je beogradski list Danas, koji je, nakon što ih je redakcija portala Bljesak.info kontaktirala, kao autora mape imenovao istraživački centar Demostat.

U svakom slučaju, migrantska kriza problem je cijele BiH, ne samo gradova u kojima se trenutno nalaze i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH.