Srebrenica: Fazila Efendić iz svoje radnje svaki dan gleda mezare sina i muža

Home

Srebrenica: Fazila Efendić iz svoje radnje svaki dan gleda mezare sina i muža


Kada se, još 2002. godine, vratila u svoju kuću, Fazila Efendić (66) iz Potočara kod Srebrenice nije se dugo dvoumila čime da se bavi.

Odlučila je nastaviti svoj trgovački poziv. Vlastitim sredstvima i pomoći Udruženja „Snaga žene" iz Tuzle pored Memorijalnog centra Potočari, uz svu urednu dokumentaciju, otvorila je malu suvenirsku radnju.

Prve žrtve

- Nije lako ovdje raditi i cijeli dan gledati nišan muža Hameda, koji je u potočarskom memorijalu ukopan među prvim identificiranim žrtvama genocida, i nišan sina Fejze, ukopanog 2013. godine, kao i nišane velikog broja rodbine, komšija i prijatelja. Tuga je to - naglašava Fazila.

I pored toga, kaže da je njeno radno mjesto jedna vrsta psihoterapije za nju. Svakodnevne mušterije iz naše zemlje i inozemstva dobro joj dođu da barem nakratko zaboravi na svoj bol.

- Na ovom radnom mjestu upoznala sam dosta ljudi, ali srela se s onima koje nisam vidjela skoro dvije i po decenije. To je za mene lijek. Vidjeti stare prijatelje i upoznati nove ljude je bogatstvo - kaže Efendić.

fazila-efendic-suvenirnica1

Kako ističe, radnju je otvorila da bi sebi i jednoj uposlenici osigurala normalnu plaću, koju s doprinosima isplaćuje redovno. Ljeti je zadovoljna kupcima, a zimi, kaže, nekako se preživljava, ali se ne žali.

Brojni predmeti 

Osim raznih prigodnih suvenira, garderobe i drugih predmeta, tu su knjige koje govore o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, prevedene na turski, njemački i engleski jezik, te predmeti s fotografijama Memorijalnog centra i izvezeni ''Srebrenički cvijet''.

Bez problema 

Efendić kaže da nije imala nikakvih problema u vezi s izdavanjem dozvole za rad. S Biroa za zapošljavanje u Srebrenici primila je jednu radnicu, koja je nedavno našla bolji posao, a na njeno mjesto uposlila je novu. Kao i sve druge radnje, ima redovne i vanredne inspekcijske kontrole, koje su korektne i profesionalne. 

- Kada se radi legalno, onda nema bojazni od inspekcijskih kontrola - smatra Fazila.

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 28/05/2017 - 13:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top