Šta zapravo radi BH kadar? / Amra Bušatlić Đugum

amra
Monokl.online: Tko je Amra Bušatlić Đugum? Amra Bušatlić Đugum je bsc prehrambene tehnologije i vlasnica brenda Hanummah fashion design. Ljubav prema ovoj umjetnosti postoji još od djetinstva, kada je sjedila sa starijom sestrom i gledala kako nastaju odjevni predmeti. Čim se ukazala prilika za pohađanjem kursa šivanja iskoristila je priliku, a unazad godinu dana iz potrebe se posvetila ovoj umjetnosti i došla na ideju za pokretanje vlastitog mini biznisa.

Monokl.online: Šta predstavlja Vaš brend?

Hanummah fashion design je prije svega  baziran na proizvodnji odjeće za poslovne  žene sa hidžabom. Svi zainteresovani  svoje odjevne predmete mogu  naručiti online sa opcijom custom-made prilikom koje  kupci biraju veličinu i dužinu haljine. Također, u pripremi je  kolekcija  haljina za dame koje nose veće konfekcijske brojeve i ta kolekcija  nosi naziv Hanummah mashalla. Svi oni koji su u mogućnosti, a i  više vole da biraju i probaju odjeću prije kupovine mogu nas posjetiti na lokaciji Vilsonovo šetalište 10, gdje ćemo se nalaziti od 1.3.2020.

Monokl.online: Zašto ste se odlučili da baš to radite a ne za posao u struci?

Do  sada nisam imala sreće da radim u struci, a iz potrebe se javila želja za šivanjem odjeće za sebe jer nisam bila zadovoljna ponudom na tržištu, kada su moji ukućani i bliski prijatelji vidjeli moje radove dali su mi ideju da krenem sa šivanjem i za druge, pa se krug korisnika širio.

Monokl.online: Šta vas inspiriše?

Inspiracija su mi na prvom mjestu zadovoljne klijentice i njihova reakcija “Ovo sam baš tražila i trebala”

Monokl.online: Da li se smatrate poduzetnicom?

Obzirom da zaista uživam radeći ovaj posao teže sam prihvatila činjenicu da sam ja zapravo i poduzetnica jer imam i određene odgovornosti.

Monokl.online: Koje programe podrške poduzetnicama u BiH možete izdvojiti?

Razlog što se moja ideja i kućna radost pretvorila u biznis su dvije prilike koje sam iskoristila. Prva je Nahlina akademija ženskog poduzetništva na kojoj sam oblikovala svoju ideju do najbolje verzije kroz sve aspekte poslovanja, a druga je projekt koji su organizovali UNDP i Vlada Kantona Sarajevo „Razvoj poduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“ gdje sam ostvarila dobit za nepovratna grant sredstva.

Monokl.online: Šta je po Vama najveća snaga naše zemlje?

Snaga naše zemlje leži u jačanju privrede i podršci malim i srednjim biznisima. Podrška je potrebna u svim segmentima od olakšavanja samog procesa registracije i skračivanja istog, pa kroz savjetodavnu podršku,  izmjenu zakona i na kraju i neku finansijsku podršku, će ojačati realni sektor od kojeg „živi“ naša zemlja. Primjer nam mogu biti i neke druge zemlje, koje na primjer novootvorene kompanije oslobađaju od plaćanja poreza prvu godinu poslovanja.

Monokl.online: Planovi za budućnost?

Raditi  na širenju ponude, uvesti neke novitete na tržište, a paralelno sa tim raditi na promociji i širenju kruga kupaca i širenje mreže poslovnih partnera.