Stevandić i Dodik stali u odbranu profesora iz Srbije koji predstavlja opasnost po sigurnost BiH

fsa

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić su stava da zabrana ulaska profesoru Milošu Koviću u BiH predstavlja atak na Republiku Srpsku i srpski narod. Iako su sigurnosne agencije ocijenile da je Ković opasan po sigurnost BiH, oni smatraju da je to "pokušaj dizanja međunacionalnih tenzija".

"Apsolutno mi je nepoznato ko je donio takvu odluku i čekam odgovor političkog Sarajeva ko je, kada i po čijem nalogu zabranio ulazak profesoru Koviću u BiH. Ovo je još jedan skandalozan čin političkog Sarajeva i muslimanskih obavještajnih krugova koji mimo znanja bilo koga iz Republike Srpske donose odluke o zabrani ulaska srpskim intelektualcima i to na teritoriju RS-a", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a kaže da je skandalozno i sramotno zabraniti univerzitetskom profesoru ulazak u BiH.

"Republika Srpska i ja lično nećemo odsutati dok ne dobijemo zvanični odgovor na pitanje čija je to odluka. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda i ne može niko ništa da uradi na štetu bilo koga", rekao je Dodik.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da se zabranom ulaska u BiH beogradskom historičaru Milošu Koviću opasno dižu međunacionalne tenzije i ugrožava pravo intelektualca da iznosi svoje vrijednosne sudove.

"Nama je potpuno nepoznato ko je to učinio i da li je iko od ljudi iz Republike Srpske, koji rade u zajedničkim organima BiH, obaviješten o tome", rekao je Stevandić.

Podsjetimo, pripadnici Granične policije BiH jučer su zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu Milošu Koviću, beogradskom historičaru i profesoru s kontroverznim stavovima u vezi s Bosnom i Hercegovinom i entitetom RS.

Granična policija BiH mu je zabranila ulazak na osnovu podataka obavještajno-sigurnosnih agencija BiH koje kažu da je ova osoba opasna po nacionalnu sigurnost države.

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za "oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda" jer smatra da su Srbi "okruženi neprijateljima". Time očito propagira širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među narodima u BIH. Također se zalaže za jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, te promoviše antizapadnu i antiNATO retoriku.

Treba istaći da je odbrana osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na klupi za svjedoke imala Miloša Kovića koji je pokušavao osporiti navode vještaka i svjedoka optužbe o historijskom kontekstu rata u BiH. Ković je 2015. godine bio pozvan da pokuša osporiti navode vještaka odbrane za istoriju i politička pitanja Roberta Donie i Patricka Treanora.