Stiglo posljednje rusko upozorenje bh. vlastima | Moskva: Platite ratni dug, ili nema plina!

Home

Stiglo posljednje rusko upozorenje bh. vlastima | Moskva: Platite ratni dug, ili nema plina!


Zvanična Moskva, putem predstavnika ruskog giganta „Gazproma“, zatražila je prije nekoliko dana od bh. vlasti i državnih institucija da konačno riješe pitanje isplate ratnog duga za plin, „ili će se očekivati negativne reakcije ruske strane“.

Jasan stav

Ambasada BiH u Moskvi, s ambasadorom Mustafom Mujezinovićem na čelu, dostavila je Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH 25. avgusta zvaničan stav „Gazproma“, u kojem obavještava da se „nedavna isplata klirinškog duga dovodi u indirektnu korelaciju s dugom BiH za isporučeni ruski plin“. 

O ovome je MVP odmah obavijestio i vlade FBiH, RS i Distrikta Brčko, ali i državne kompanije „BH-Gas“ i „Energoinvest“ Sarajevo, koje nabavljaju plin od „Gazproma“ i direktni su pregovarači.

U dopisu MVPBiH upućenom Vladi Federacije, koje je u posjedu „Dnevnog avaza“, pomoćnik ministra vanjskih poslova Amer Kapetanović navodi da je Ambasada BiH u Moskvi mišljenja da je s ovim problemom neophodno upoznati sve relevantne institucije u BiH, a sve radi pravovremenog iznalaženja najboljeg rješenja.

- Predstavnik „Gazproma“ zamolio je bh. stranu da rješavanje ovog pitanja bude prioritet kojim će se BiH pozabaviti. Ambasada BiH u Moskvi smatra da, ako to ne bude slučaj, BiH može očekivati negativnu reakciju ruske strane - navodi Kapetanović.

Ovo pismo dolazi u trenutku kada ni „BH-Gas“ ni „Energoinvest“ još nisu s Rusima produžili ugovor o isporuci plina Bosni i Hercegovini, što može imati negativne posljedice uoči zimske sezone, jer postojeći istječe krajem godine.
 

2


Ranija upozorenja

Iz ovih firmi ranije su upozoravali da će Rusija, nakon što je pristala isplatiti klirinški dug, od BiH tražiti i naplatu ratnog duga za plin, koji u ovom trenutku iznosi oko 98 miliona dolara.

- Ovo je jasno upozorenje: Ili platite dug, ili ćete imati problema s isporukom plina - rečeno nam je iz Vlade FBiH, koja je upoznata s detaljima pisma.

Ovo je već drugo pismo Ambasade koje je poslano vlastima BiH, a nakon insistiranja „Gazproma“. 

Dug vraća samo Federacija

Rusi potražuju dugove nastale prema “Gazpromu” za plin isporučen od 1991. do 1995. godine.

Ukupni dug iznosio je 104,8 miliona dolara, a od 2009. do danas, kada je počela isplata, Federacije je vratila oko šest miliona KM. Do sada je dug plaćala samo Federacije. A radi se o obavezi plaćanja pet dolara takse na 1.000 kubika plina koja je ustanovljena 2009.

Brojke

- 104,8 miliona dolara bio ukupan dug

- 98 miliona dolara traže Rusi

- 6 miliona KM vraćeno do sada .

 

(Izvor: Avaz)
 

Tagovi
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 15:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top